Mircea Geoană cere PNL și PSD să nu îi mai folosească numele în negocieri: „Până ieri îl înjurai și acum devine fost coleg de-al nostru?”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că nu intenționează să se întoarcă într-un partid politic și că ar prefera să vezi tot »

Mircea Geoană, aflat la Washington, dezvăluie principalele teme de la Summitul NATO: „Suntem gata cu lecțiile. Am negociat totul”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat la Washington pentru Summitul Alianței Nord-Atlantice, a făcut anunțuri de ultimă oră, luni seara, la vezi tot »

Cum se modifică OUG 84: Poliția va putea să rețină permisul șoferului care refuză testul anti-drog doar 72 de ore

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni că premierul a solicitat ministerului un mecanism vezi tot »

29 de piloți și copiloți s-au îmbolnăvit în aceeași zi. Epidemie de salarii mici la TAROM

Piloții TAROM au salariile la jumătate față de cei de la Wizz Air, iar sindicatele din cadrul companiei negociază de vezi tot »

Geoană, despre vizita premierului maghiar la Moscova: „Ce a făcut Orban nu angajează NATO. Nu are girul aliaților”

Aflat la Washington, pentru Summitul Alianței Nord-Atlantice, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN vezi tot »

 

29 de piloți și copiloți s-au îmbolnăvit în aceeași zi. Epidemie de salarii mici la TAROM

tarom

Piloții TAROM au salariile la jumătate față de cei de la Wizz Air, iar sindicatele din cadrul companiei negociază de mai mulți ani cu Ministerul Transporturilor pentru majorări salariale. În loc să le dea mai mulți bani, conducerea companiei statului român a dat oameni afară, până când s-a ajuns la un număr mult prea mic de piloți, dar și de mecanici și de alți specialiști care trebuie să asigure zborurile. Fiind câte un singur pilot pe fiecare cursă, dacă se îmbolnăvește subit, cursa se anulează.

Demonstrația acestei realități s-a făcut ieri, când 29 de piloți și copiloți au cerut suspendarea legală pentru 48 de ore, declarându-se bolnavi, simultan, iar avioanele nu au s-au mai ridicat de la sol. Sindicaliștii spun că Ministerul Transporturilor își sabotează propria companie din 2007, de când Anca Boagiu a cedat terenurile TAROM către Aeroportul Henri Coandă, de la Otopeni, astfel încât compania să plătească și chirie, suplimentar, pentru avioane.

Sindicaliștii din cadrul companiei aeriene a statului român, TAROM, au amenințat de mai multe ori, în ultimii ani, că vor declanșa greva sau vor bloca zborurile, dar până ieri nu s-a întâmplat. Liderul Sindicatului Unit Tarom, Narcis Pașcu, a explicat, pentru Jurnalul, că în luna octombrie se reface contractul colectiv de muncă, în care s-ar putea majora și fondul pentru salarii al companiei.

Astfel s-ar explica de ce s-au îmbolnăvit, brusc, cei 29 de piloți de la TAROM, ieri. După mai mulți ani de negocieri eșuate între sindicate și Ministerul Transporturilor, care este acționar principal al companiei TAROM, acum se poate discuta din nou problema banilor, astfel încât ministrul Sorin Grindeanu să înțeleagă problemele ce trenează de aproape 15 ani și să intervină pentru majorarea fondului de salarii cu 35%, așa cum au cerut sindicaliștii.

Liderul sindicatului a explicat că piloții de la TAROM au salarii de 4.500-5.000 de euro, în timp ce piloții companiilor private au dublu. De exemplu, cei de la Wizz Air au circa 10.000 de euro pe lună. De la începutul acestui an au plecat de la TAROM 31 de piloți, din cauza salarizării sub nivelul pieței, iar conducerea companiei și Consiliul de Administrație au decis și disponibilizarea unui număr mare de angajați, ajungându-se la o situație în care zborurile se pot bloca oricând, din lipsă de personal.

Criza companiei TAROM care a dus, de ieri, la anularea mai multor zboruri tur-retur și chartere se poate repeta oricând, având în vedere faptul că piloții au dreptul să ceară suspendarea pe 48 de ore, dacă se îmbolnăvesc sau se simt obosiți. Piloții se pot declara inapți, fără vizită la medic.

Purtătorul de cuvânt al TAROM, Alexandru Anghel, a declarat, ieri, că este o situaţie fără precedent, iar compania a mobilizat piloți și însoțitori de zbor pentru a-i putea înlocui pe cei care se declară inapți de a urca la bordul avionului, în această perioadă.

Sindicatele spun, însă, că ele sunt „omul și locul”, după disponibilizări, deci compania nu ar putea decât mai angajeze oameni. Chiar dacă ar încerca să facă asta, conducerea companiei aeriene a statului se va lovi de situația care a dus la această criză, adică exact nivelul de salarizare la jumătate față de alte companii. În anul 2020 s-a redus personalul TAROM, de la 1.890 de salariați la 1.090, prin planul de restructurare.

Cele 11 zboruri anulate ieri, prin lipsa piloților, au produs efecte și asupra altor curse aeriene care aveau legături cu acestea. Ieri s-a convocat o întâlnire de lucru de urgență în cadrul TAROM, pentru a se găsi soluții, după ce ministrul Sorin Grindeanu a cerut conducerii companiei să ia măsuri urgent, pentru remedierea situației de criză. Despre pasagerii care au avut de suferit din cauza zborurilor anulate, reprezentantul TAROM a spus că „nu vor rămâne neretribuiți” și „se va căuta o altă variantă de zbor, ori reprogramare, ori compensare”.