Protest la sud de Dunăre – Bulgarii blochează drumurile pentru a împiedica importul de cereale ucrainene

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA, vezi tot »

Războiul din Ucraina: bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele pentru ambele tabere

Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească oraşul vezi tot »

Bursele europene se duc în cap: scăderi puternice din cauza prăbușirii băncii americane SVB

Bursele europene au închis luni în scădere puternică, trase în jos de titlurile bancare, care au înregistrat cea mai slabă vezi tot »

Rareș Bogdan, mesaj clar pentru PSD: ‘Ne vom respecta înțelegerea: PNL va ceda poziția de prim-ministru. În cei 148 de ani de existență ne-am respectat cuvântul dat’

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit despre rotativa din luna mai şi posbilitatea ca protocolul cu PSD să fie renegociat vezi tot »

 

A fost descoperit vaccinul anti-cancer

YjJhZjMwYTQ0MmM5YjNmOTcyZGIyOWY5MDNiNmEzNzk=.thumb

Intră în sânge și, ca un cal troian, poartă cu el instrucțiunile pentru a face celulele canceroase să fie recunoscute de sistemul imunitar.

Prin această acțiune sporește răspunsul împotriva cancerului și, de asemenea, eficacitatea medicamentelor de imunoterapie, contracarând fenomenele de rezistență la aceste tratamente, scrie rador.ro.

Acesta este potențialul vaccinului anti-cancer dezvoltat de cercetătorii italieni. Caracteristicile sale au fost ilustrate în Science Translational Medicine de către cercetătorii de la laboratorul de imunoreglare Armenise-Harvard de la Institutul Italian de Medicină Genomică (IIGM) și de compania italo-elvețiană de biotehnologie Nouscom.

Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului sunt un domeniu în care cercetarea este angajată de mult timp. Ca și în cazul vaccinurilor preventive utilizate pentru bolile infecțioase, scopul lor este de a instrui sistemul imunitar să recunoască și să combată pericolul. În acest caz, este vorba despre cancer, care este identificat pe baza proteinelor specifice celulelor tumorale. Sunt mai multe strategii în studiu: una dintre acestea, cea a ARN-ului mesager pe care se bazează unele vaccinuri împotriva COVID-19, derivă tocmai din această linie de cercetare. În acest caz, vaccinul folosește un adenovirus gorilă, devenit inofensiv și însărcinat să transporte diferite trăsături ale celulelor tumorale împotriva cărora să țintească sistemul imunitar. Produsul a făcut obiectul unui studiu clinic, care a implicat 12 pacienți cu un subtip de cancer de colon (definit cu instabilitate a microsateliților) în fază metastazică. Pe lângă vaccin, pacienții au primit un medicament de imunoterapie, care aparține familiei inhibitorilor de checkpoint imunitare și au răspuns în mare măsură la tratament; eficacitatea la unii dintre ei s-a întins pe aproximativ doi ani.

Echipa de cercetători a descoperit că vaccinul își exercită acțiunea prin creșterea anumitor celule imunitare, care au funcția de a identifica și de a ucide celulele infectate cu virus sau celulele canceroase. Este vorba despre o populație particulară de limfocite CD8+ cu caracteristici asemănătoare celulelor stem și care reușește să scape de mecanismele de epuizare cu care se confruntă, de obicei, celulele imunitare expuse cronic cancerului. Acest lucru vă permite să aveți o rezervă capabilă să lupte împotriva bolii.

„Am înțeles care este mecanismul de acțiune, care determină eficacitatea vaccinului: datorită acestor cunoștințe sporite putem transforma analizele noastre experimentale în terapii țintite mai precise pentru fiecare pacient”, explică Luigia Pace, directorul laboratorului de imunoreglare Armenise-Harvard cu sediul la Institutul Cardiolo – Fundația Piemont pentru Oncologie – IRCCS (Istituto di Candiolo – Fondazione del Piemonte per l’Oncologia – IRCCS).

„În plus, având în vedere că tehnica de realizare a acestor vaccinuri este testată și că datele obținute în primul studiu clinic sunt foarte promițătoare, există o posibilitate reală de a crea noi vaccinuri eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, concluzionează Pace. Lucrarea a fost realizată și datorită sprijinului Fundației AIRC pentru Cercetarea Cancerului.