Lista măsurilor de relaxare din etapa a patra, valabile din 1 august: Care vor fi ultimele restricții ridicate în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România, gradual, vezi tot »

CNSU a aprobat lista măsurilor de relaxare din România. Cîțu: “Se elimină portul măștii în spații deschise”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România. Primele restricții vezi tot »

Incendiu la o biserică din Dolj. Flăcările au izbucnit în turla monumentului istoric

Un incendiu a mistuit o biserică monument din judeţul Dolj. Incendiul a izbucnit la turlă, însă flăcările violente erau la vezi tot »

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Adevăr sau minciună?

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, vezi tot »

A murit actorul Juan Joya Borja, cunoscut ca ”El Risitas”, celebru pentru râsul lui molipsitor

Actorul și omul de televiziune Juan Joya Borja, cunoscut și sub numele de „El Risitas”, a murit în Sevilla, Spania, vezi tot »

 

Alexandru Rafila: Vaccinul anti-COVID ar putea ajunge în România în februarie

rafila

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a explicat marți, la Antena 3, când ar putea ajunge primele doze de vaccin anti-COVID-19.

  • „Sunt doua companii care au terminat studiile clinice, Pfizer si Moderna. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager, contin acid nucleic care dau comanda celulelor corpului sa produca o proteina virala care ulterior provoaca un raspuns imun. Sunt oarecum similare, dar exista doua diferente mari legate de temperatura de pastrare, la Pfizer este – 80 de grade; vaccinul de la Moderna sa pastreaza mai usor, in frigider. Dar Moderna are productie limitata initial, au promis ca vor face doar 20 de milioane de doze pana la finalul anului si un miliard anul viitor, dar aproape sigur ca acordul Comisiei Europene este cu Pfizer”
  • „Nu vreau sa fac speculatii (legat de data aparitiei vaccinului pe piata) dar în ianuarie este posibil ca vaccinul Pfizer să primească autorizația. Vreau sa spun ceva foarte important pentru populatie: autorizarea de comercializare se acorda doar daca studiile prezentat de companie reflecta faptul ca vaccinul este sigur, adica nu produce reactii adverse grave, si daca vaccinul este eficient. Primele cantitati care vor fi disponibile in prima faza vor ajunge pentru circa 4% din populatia UE”
  • Daca in ianuarie vaccinul primeste OK-ul pentru a fi pus pe piata, `cel mai devreme in Romania va ajunge probabil in februarie”
  • „Pana la 9 milioane de vaccinuri ar putea ajunge in Romania dar in transe, nu dintr-o data. Prima transa nu cred ca va putea fi mai mare de 1 milion de doze”
  • „Este nevoie de doua doze de vaccin la interval de 30 de zile”