Mitriţă a adus victoria echipei Al Ahli în etapa a doua din Arabia Saudită: scor 1-0 cu Al Wahda

Fotbalistul echipei Al Ahli, Alexandru Mitriţă, a înscris unicul gol în meciul de pe teren propriu cu Al Wahda, câştigat, vezi tot »

Marcel Ciolacu: ‘Da, suntem pregătiți să preluăm guvernarea’ – Precizări despre pensii, alocații și gigacalorie

Marcel Ciolacu a anunțat, joi seara, cu mai puțin de o lună și jumătate înainte de alegerile parlamentare, că PSD este vezi tot »

Lia Olguța Vasilescu, TUR DE FORȚĂ alături de PSD Dolj

În cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat lista PSD Dolj pentru vezi tot »

Iohannis plin de NERVI la conferință

Președintele Klaus Iohannis și-a început plin de nervi conferința de presă de miercuri seara. Nu era supărat pe situația medicală vezi tot »

Primarul din Filiași a fost declarat INCOMPATIBIL

Primarul din Filiaşi, judeţul Dolj, Gheorghe Ilie, care a câştigat alegerile locale cu peste 88% din voturi, a fost declarat vezi tot »

 

‘Am lăsat ceva în urma mea’ – Cu ce se poate lăuda Olguța Vasilescu la final de mandat? Bilanțul ministrului Muncii și Justiției Sociale

BUCURESTI - PARLAMENT - SEDINTA - CEX - PSD

„Dacă vă uitați în cariera mea, peste tot am lăsat ceva în urma mea”, a declarat Olguța Vasilescu, azi, la Parlament. Bilanțul ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia – Olguța Vasilescu, la final de mandat:

Majorarea succesivă a salariului minim pe economie, a punctului de pensie, a prestațiilor sociale pentru persoanele cu handicap, adoptarea Legii salarizării, finalizarea Legii pensiilor și a proiectului noii Legi a adopțiilor sunt doar câteva dintre măsurile cu impact important, adoptate în ultimii aproape doi ani, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. La finalul mandatului de ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu a făcut bilanțul activității sale la MMJS.

”Salarii decente și motivante”

Salariul minim a fost majorat de două ori:

-      1 februarie 2017, valoarea salariului minim a crescut de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, iar de această majorare de 200 de lei au beneficiat 1.269.259 de salariați.

-      1 ianuarie 2018, salariul minim a crescut cu 31,03% față de anul 2017, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

-      În plus, au fost introduse, prin ordonanță de urgență, măsuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferențiat și pentru reducerea deficitului de forță de muncă.

 

Salarii bugetari

-      Din 1 februarie 2017, salariile din administrația publică locală s-au majorat cu 20%, iar cele pentru personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50%, potrivit OUG nr.2/2017.

-      Salariile polițiștilor au fost majorate cu 10%; cele ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu 15%

-      Personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă a beneficiat de acordarea indemnizației de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizație va fi exceptată în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri de 30%.

-      În ceea ce privește acordarea sporurilor, au fost prorogate prevederile care condiționează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar.

-      Tot pentru personalul din sistemul sanitar s-a decis scoaterea gărzilor din calculul procentului de 30%, parte variabilă din totalul cheltuielilor salariilor de bază.

-      S-a clarificat salarizarea gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.

-      În ceea ce privește domeniul educației, s-a reglementat modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul  didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, prin ordin al ministrului educației naționale, precum și acordarea indemnizației de hrană și pentru personalul din cadrul învățământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017.

”Viață decentă pentru pensionari” 

Valoarea punctului de pensie a fost majorată de la 917,5 lei la 1.000 de lei, de la 1 iulie 2017, pentru un număr de 5.076.774 de pensionari și a crescut din nou, de la 1 iulie 2018, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Pensia minimă garantată a crescut de la 400 la 520 lei, de la 1 martie 2017, pentru un număr de 1.022.168 de pensionari, iar de la 1 iulie 2018, valoarea pensiei minime este de 640 de lei.

De asemenea, prin aplicarea prevederilor Legii nr.2/2017, a fost stabilită eliminarea CASS pentru pensionari (2.252.562 de pensionari au beneficiat de eliminarea CASS) precum și faptul că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

 • ·       Legea privind sistemul public de pensii

Guvernul României a aprobat, în 10 octombrie 2018, proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR):

* 1.265 de lei în 2019;

* 1.775 de lei în 2020;

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. 

Punctul de pensie va ajunge, așa cum este precizat și în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării Programului de Guvernare. 

Documentul aprobat de Guvern stabilește clar că nicio pensie în plată nu va scădea.

În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet.

”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități” 

 • ·       Creşterea sprijinului acordat familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi.

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități a fost majorată semnificativ, începând cu 1 ianuarie 2018. Copiii cu dizabilităţi beneficiază de creșterea sprijinului financiar după cum urmează:

-      din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%.

-      din luna iulie 2018, s-a aplicat o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.

 • ·       Reglementarea statutului asistentului personal.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire și la domiciliul unui asistent personal profesionist, această măsură reprezentând un pas important în promovarea alternativelor de tip familial la protecția instituționalizată a persoanelor cu dizabilități.

 • ·       Guvernul a modificat și completat Legea nr. 448/2006, prin care sunt acordate drepturi copiilor și adulților cu dizabilități

Noua lege prevede, până în anul 2020, transformarea vechilor centre rezidențiale, astfel încât acestea să nu mai poată găzdui mai mult de 50 de beneficiari. Se renunță, astfel, la vechile centre, de tip “mamut”.

A fost introdusă o alocație lunară, de 600 de lei, pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiții de locuit, hrană și îmbrăcăminte. Asistentul personal profesionist care îngrijește un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, sumă care se adaugă salariului. 

”Stimularea creării de noi locuri de muncă” 

 • Măsuri pentru reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată
  • ·       Subvenții majorate la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu

Prin modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se stabilește că, pentru încadrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvențiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei, astfel:

· angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, suma de 2.250 lei, pentru fiecare absolvent încadrat;

· angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, 2.250 lei, pe o perioadă de 18 luni;

· angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni;

· angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 2.250 lei;

 

· angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de 2.250 lei.

 • ·       Alte măsuri pentru reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată:

-      Persoanele apte de muncă beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Începând cu data de 22 octombrie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Aceste persoane beneficiază de orientare personalizată și vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forței de muncă

-      A fost aprobat programul ”Prima chirie”, precum și normele de aplicare a acestui program destinat stimulării mobilității forței de muncă, prin care 75% din cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru cei care își găsesc un loc de muncă, la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu vor fi subvenționate, dar nu mai mult de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.

-      A fost elaborată Strategia Națională pentru locurile de muncă verzi.

 • Stimularea participării pe piaţa muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune socială; descurajarea dependenţei de măsurile de asistenţă socială:

-      Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe. Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat. Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreţinere.

-      Elaborarea și aprobarea HG 797/2017 pentru aprobarea regulamentelor cadru de organizare și funcționare a serviciilor publice de asistență socială și a structurii orientative de personal și au fost elaborate 2 fișe de proiect cu finanțare din fonduri europene, care susțin implementarea acestor măsuri (ex. ”Prima Cameră”, ”Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale”).

 • Activitatea de tele-muncă (munca la distanță) – o transpunere a conceptului de “teleworking”, prevăzut în majoritatea statelor europene – a fost reglementată și în România. O activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator poate fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariat poate avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru.

 • Noi atribuții de control pentru Inspecția Muncii

-      Inspecția Muncii a primit noi competențe în activitatea de control în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă, fiind aprobat actul normativ privind Statutul Inspectorului de Munca.

-      A fost modificată structura organizatorica a IM, respectiv ITM -uri si creat compartimentul special pentru combaterea muncii la negru.

 • Au fost introduse reglementări noi în Codul muncii privind munca nedeclarată:  

Angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă și documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru. Această reglementare creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților.

”Incluziune socială și reducerea sărăciei”; ”Servicii sociale de calitate” 

 • Noi standarde de calitate pentru beneficiarii sistemului de asistență socială

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a finalizat și a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale. Standardele, care nu au mai fost revizuite din anul 2015 și sunt prevăzute în Programul de Guvernare 2018-2020, se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate (copii, bătrâni, persoane cu handicap), dar, în mod special, minorilor.

Acestea vor sta la baza revizuirii standardelor minime de cost, în baza cărora se alocă sume de la bugetul de stat pentru finanțarea serviciilor sociale.

 • ·       Persoane afectate de sărăcie din aproape 140 de comunități vor beneficia de servicii sociale integrate pentru creșterea accesului la servicii sociale, medicale și educaționale

Persoane afectate de sărăcie din 139 de comunități rurale și mic urbane cu marginalizare severă și peste medie vor beneficia de servicii sociale integrate, adaptate tuturor nevoilor identificate, de la cele sociale, de sănătate sau educație, până la ocupare, locuire și accesul la documente de identitate.

 • ·       Programe de interes național pentru dezvoltarea sistemului de asistență a vârstnicilor la domiciliu, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat finanțarea a două programe de interes național (PIN) destinate persoanelor vârstnice: ”Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” și ”Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială”.

Perioada de implementare: 2018 – 2020.

Bugetul total alocat: aproape 115.000.000 lei.

 • ·       Încă 50 de centre de zi și 80 de locuințe protejate pentru tinerii și adulții cu dizabilități, printr-un program de interes național aprobat de Guvern

Programul de interes naţional „Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziției tinerilor cu dizabilități de la sistemul de protecție specială a copilului către sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități” prevede înființarea de centre de zi în care aceștia, dar și adulții cu dizabilități din comunități să poată fi pregătiți pentru o viață independentă prin consiliere vocațională și terapie ocupațională, în vederea integrării pe piața muncii. 

 • ·       Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe
 • ·       Documentația pentru obținerea venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire a fost simplificată și au fost introduse noi condiții și criterii în acordarea ajutoarelor de urgență.
 • ·       Cultele acreditate ca furnizori de servicii sociale pot beneficia de subvenții de la bugetul de stat, în baza Legii nr.34/1998

”Sprijin pentru familii și copii 

 • ·       Legea adopției a fost modificată: procedura a fost simplificată, familiile care adoptă vor fi sprijinite financiar

Documentul introduce prevederi care să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, să flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție și să debirocratizeze şi simplifice unele proceduri.

Documentul aprobat de Guvern introduce și noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta: indemnizație lunară de 600 de lei, 1.500 de lei anual pentru servicii de recuperare sau reabilitare medicală, acoperirea cheltuielilor de transport și cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participării la procedura de potrivire practică cu un copil din alt județ.

 

 • ·       Plata CASS, eliminată pentru beneficiarii de indemnizație creștere copil, de venit minim garantat și de indemnizație acordată pentru concediul de acomodare în urma unei adopții

 

 • ·       Prin OUG nr. 6/2017 a fost aprobată creșterea stimulentului de inserție la 650 lei.

 

 • ·       Indemnizația minimă de creștere a copilului s-a majorat la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, față de 1.233 de lei în 2017.

 

 • ·       au fost adoptate normele metodologice de aplicare a Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. Serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei sunt asigurate de bone, fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată și reprezentantul legal al copilului. 

”Investiție în copii, investiție în viitor” 

 • ·       A fost adoptată înființarea Avocatul Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de domeniul drepturilor copilului. Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.

 

 • ·       Guvernul a aprobat crearea a cel puțin 8 servicii specializate de tip rezidențial și a cel puțin 8 centre de zi pentru copiii cu tulburări de comportament, în vederea reintegrării lor școlare, familiale ori sociale. În acest scop, prin Programul de interes național în domeniul protecției drepturilor copilului, pentru perioada 2017-2019, vor fi alocate 14,43 milioane lei.

 

 • ·       MMJS, prin ANPDCA, a depus un proiect în valoare de 568 de milioane de euro, fonduri europene, pentru dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament 

”Șanse reale pentru tineri”

-      Guvernul a aprobat Planul de Implementare a Garanției pentru Tineret 2017-2020, document strategic în domeniul ocupării tinerilor ce va continua măsurile și programele puse în aplicare prin Planul de Implementare a Garanției pentru Tineret 2014-2015, elaborat ca urmare a Recomandării Consiliului către Comisie și Statele Membre privind înființarea Garanției pentru tineret.

-      Proiectul Legii Internshipului, adoptat de Guvern. Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni.

”Respect și demnitate pentru femei”

 

 • ·       Guvernul a introdus Ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu

 

 • ·       Strategia națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2018-2021 a fost aprobată

 

 • ·       A fost inițiată formarea unei reţele naţionale de experţi în domeniul egalităţii de şanse.