Lia Olguța Vasilescu: Cetățenii să ceară explicații la asociațiile care nu doresc reabilitarea termică

383 de asociații de proprietari nu au depus la primărie nici măcar o singură semnătură cu acordul proprietarilor pentru reabilitarea vezi tot »

Udrea, liberă să plece din ţară după ce a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare

Elena Udrea, condamnată marți la 8 ani de închisoare cu executare, poate să plece din ţară, a decis, vineri, Curtea vezi tot »

Cum ar fi fost intervenția de la Onești dacă nu era desființată Acvila, structura specializată a MAI

Tragedia de la Onești a arătat poate cel mai bine la ce se ajunge atunci când o instituție a statului vezi tot »

Explozie fără precedent a datoriei guvernamentale: 498 miliarde lei la finalul lui 2020

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, vezi tot »

Raport nazist din 1940 despre România. Planul de colonizare, pus în aplicare abia în zilele noastre

Un raport german din anul 1940, când la putere erau naziştii lui Adolf Hitler, stabileşte strategia de acţiune în România, vezi tot »

 

ATENȚIE! Vine legea care va amenda 19 milioane de români

Shopping bag full of fresh fruit and vegetables

Pe data de 20 februarie va intra în vigoare  Legea nr. 181 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile sau Legea Compostului.

Deşi mai sunt câteva zile până atunci, legea nu are norme metodologice de aplicare, iar ceea ce este şi mai grav, infrastrucura pentru colectarea separată a biodegradabilelor  nu există. Chiar dacă amenzile prevăzute în cazul necolectării separate sunt consistente, ele nu au reuşit să-i sperie pe cei care ar fi trebuit să pregătească infrastructura necesară aplicării acestei legi. În categoria deșeurilor biodegradabile sunt include deşeurile vegetale şi resturile alimentare, o categorie unde România excelează la risipă. Statistica arată că românii aruncă la gunoi 24% din mâncarea gătită,  24% din fructe, 21% legume și 20% pâine.

Conform noii legi care ar urma să se aplice de la sfârşitul acestei săptămâni, toate resturile biodegradabile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, în pubele maro sau transformate în îngrășământ natural, în propria gospodărie, cu ajutorul unor containere individuale speciale pentru compostare individuală. Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile stabilite de lege sunt cuprinse între 400 și 800 de lei, pentru persoanele fizice, între 10.000 și 20.000 de lei, pentru cele juridice, şi între 5.000 și 15.000 de lei, pentru primării.