`Caracatița` clanului Doldurea: patronul stației GPL de la Crevedia, avere fabuloasă și încrengături incredibile

”Clanul“ Doldurea, un business total de 1,2 mld. lei în piaţa de GPL derulat prin intermediul a şase companii, patru dintre acestea vezi tot »

Încă o ‘minune’ la Caracal – Două persoane au ales să jefuiască o librărie

Două persoane necunoscute au intrat într-o librărie din Caracal, județul Olt, unde au bătut o vânzătoare și au furat 400 de vezi tot »

Soluția ‘militară’ promovată de Zelenski pierde teren: puterile mondiale promovează soluția ‘politică’ pentru oprirea războiului

Reuniunea cu privire la Ucraina, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul saudit Jeddah, la care a participat şi un emisar al vezi tot »

Scandalul Gheboasă îl bagă pe Ciolacu în ședință: Guvernul modifică legea din Codul Penal privind incitarea la ură

Guvernul ar putea aproba, joi, un proiect de lege de modificare a articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor vezi tot »

Camaraderia din Carpați: Lansatoare românești de rachete au ajuns în Ucraina

Probând cu imagini, portalul olandez Oryx susține că România a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete, transportoare blindate, obuziere, mitraliere, muniţii și combustibili. Foarte vezi tot »

 

Camaraderia din Carpați: Lansatoare românești de rachete au ajuns în Ucraina

300mm-MRL-Rodong-3-Mar-2016-6

Probând cu imagini, portalul olandez Oryx susține că România a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete, transportoare blindate, obuziere, mitraliere, muniţii și combustibili.

Foarte discretă, dar se pare și eficientă, România a trimis Ucrainei diverse sisteme de armament și importante cantități de muniții, conform Oryx, un portal olandez de analiză a apărării care monitorizează informații din sursă deschisă.

Oryx a ajuns celebru după începerea războiului din Ucraina deoarece a contabilizat pierderile beligeranților cu ajutorul unor probe foto sau video.

Portalul este condus de Stijn Mitzer și Joost Oliemans. Ambii au lucrat anterior pentru Bellingcat, cu sediul în Țările de Jos, iar Oliemans a lucrat și pentru Janes Information Services, o companie britanică de informații militare cu sursă deschisă.

Într-un material cu titlul „Camaraderia în Carpați: sprijinul militar al României pentru Ucraina“, cei doi jurnaliști olandezi explică, probat cu imagini, ce sisteme de armament au fost trimise de autoritățile de la București către Kiev și cam în ce perioadă au fost acestea livrate.

În primul rând, România a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete (ArPR-40), de 122 de milimetri. Sunt asemănătoare cu cele rusești Grad, dar sunt montate pe platforme DAC fabricate la Autocamioane Brașov. De precizat, aruncătorul de proiectile reactive cu 40 de lansatoare, APR-40, poate trage toate cele 40 de rachete într-o salvă în 16 secunde sau poate fi selectat modul „foc cu foc“, iar distanţa maximă de tragere este de 20 de kilometri. Acestea au ajuns în Ucraina înainte de mai 2023, după ce au fost înlocuite în stocurile MApN cu mult mai modernele HIMARS.

Apoi, tot în aceeași perioadă au ajuns la ucraineni obuziere tractate de 152 de milimetri cu muniții aferente. Cu o jumătate de an mai devreme au ajuns la militarii Ucrainei și blindate amfibii TAB-71 M, o copie licențiată a sovieticului BTR-60.

Pe de altă parte, tot la ucraineni au ajuns, înainte de finalul anului trecut, și mitraliere grele de 12,7 milimetri, DshKM.

Apoi, România a furnizat şi o cantitate importantă de muniţii, adică rachete de 122 mm, proiectile de artilerie de 152 mm, muniţie pentru aruncătoarele de grenade AG-7 şi AG-9, bombe pentru aruncătoarele de 82 şi 120 mm, precum şi muniţii pentru armamentul greu de infanterie, de 12,7 mm, sau pentru pistolul-mitralieră de calibru 7,62 mm. Munițiile au ajuns la ucraineni în intervalul octombrie 2022-iulie 2023.

În fine, la ucraineni au ajuns și stații de arme telecomandate ANUBIS produse de Pro Optica – stații care sunt montate pe blindate BMC Kirpi donate de militarii turci –, importante cantități de combustibili, dar și căști tactice sau veste antiglonț.