Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât vezi tot »

Mircea Geoană: Dacă voi candida, voi candida independent

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu difuzat marți seară de Antena 3 că își dorește să vezi tot »

Nimic fără Klaus Iohannis: Liderii coaliției au recunoscut că președintele a fost informat despre toate negocierile purtate!

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde comasării alegerilor. Deși nu procesul nu face parte din prerogativele sale, șeful statului vezi tot »

Breaking | PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța vezi tot »

Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pe comasare: liste comune PSD-PNL în alegeri

Liderii coaliției au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, însă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și vezi tot »

 

Ce este sistemul Iron Dome al Israelului: cum au reușit rachetele Hamas să-l depășească

387834394_702803358547394_8128312104159556508_n

Israelul are unul dintre cele mai performante sisteme de apărare antirachetă din lume: Iron Dome. Acesta este un sistem despre care israelienii susțineau că poate opri 90% dintre rachete, iar când a fost vorba despre atacuri la scară mai mică, Iron Dome chiar a funcționat. În atacul lansat de Hamas, sâmbătă, Iron Dome a fost depășit, asta din cauză că s-au tras peste 5000 de rachete.

Israelul dorea să exporte la nivel mondial sistemul Iron Dome, însă lovitura dată de Hamas ar putea determina marile puteri mondiale să reevalueze eficiența sistemului antirachetă.

În timpul unei operațiuni în 2012, când forțele militare ale Israelul s-au ciocnit cu cele din Hamas, 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza în Israel. Potrivit cifrelor furnizate la acea vreme de Forțele de Apărare din Israel, Iron Dome a distrus 426 de rachete, cu o rată de interceptare reușită de 84%. Oficialii israelieni au descris la momentul respectiv Iron Dome ca un sistem care „schimbă jocul” și salvează vieți, potrivit The Guardian.

Oficialii israelieni responsabili de apărare spun că sistemul nu s-a schimbat de la momentul implementării, dar că îmbunătățirile la nivel de software au făcut ca sistemul să fie mai capabil odată cu trecerea anilor.

Cu toate acestea, profesorul universitar Michael Armstrong, care a studiat sistemul de apărare, susține că „niciun sistem de apărare antirachetă nu oferă o siguranță totală, mai ales împotriva unei amenințări în evoluție”, transmite The Washington Post.

Cum funcționează sistemul Iron Dome

Un radar scanează o zonă pentru a depista un motor balistic sau o rachetă. Când detectează racheta, software-ul Iron Dome poate determina locația și tipul acesteia. Radarul urmărește racheta pe măsură ce este lansată și software-ul prezice traiectoria.

Dacă se determină că racheta va atinge o zonă protejată, unde există un număr mare de oameni sau ceva important din punct de vedere strategic, va fi interceptată. Pentru rachetele cu rază scurtă de acțiune, acea decizie va fi o fracțiune de secundă.

Rachetele interceptoare Tamir sunt apoi lansate de la lansatoarele de pe sol. Un interceptor poate acționa independent, chiar dacă pierde comunicarea cu solul, deoarece are propriile sale sisteme de observare.

Interceptorii, care sunt declanșați vertical din unități mobile sau fixe, sunt proiectați pentru a detona racheta în aer, iar în momentul contactului se produce o explozie.