Volodimir Zelenski le-a dat ordin liderilor G7: Data până la care trebuie să se încheie războiul rus în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a vezi tot »

Suspans prelungit până în toamnă pentru Darius Vâlcov – Iccj repune pe rol mega-dosarul de corupție în loc să decidă dacă se continuă sau nu judecata

Instanța supremă a amânat, repus, luni pe rol dosarul de mare corupție în care sunt analizate apelurile DNA și ale vezi tot »

Prințul Paul al României a fost prins la Paris

Prințul Paul al României a fost prins în Paris. Acesta fugise din țară de aproape  doi ani de zile, după vezi tot »

România Educată s-a prăpădit la Evaluarea Națională

Elevii din România nu știu nici să scrie, nici să socotească. Evaluarea Națională a scos la iveală grave probleme în vezi tot »

Guvernul va compensa prețul la carburanti pentru trei luni

Guvernul va lua o decizie joi cum va face cu scăderea prețurilor la combustibil, iar decizia va fi anunțată după vezi tot »

 

Cine trădează în scandalul de la CEO

 

Pentru că nu am înţeles de ce fac grevă, am mers printre protestatari, întrebându-i de ce sunt în Piaţă. Răspunsul care s-a desprins a fost: „Ne-a luat Condescu, ăştia se bat între ei (Condescu şi Ciurel) şi se folosesc de noi”. Am ascultat şi intervenţiile liderilor de sindicat. Toţi au cerut demisia lui Ciurel. Motivele:
- „A redus salariile membrilor TESA”
- „A micşorat săptămână de lucru de la 5 zile la 4 zile”
Faptul că a redus salariile liderilor de sindicat îmi imaginez că nu e un motiv suficient de „instigator” pentru o grevă generală, în condiţiile în care liderii de sindicat au gestionat sume fabuloase de bani.      Mai mult de atât, liderii de sindicat au avut societăţi private prin care au căpușat CEO-ul cu sume importante. Nu ştiu niciun caz în care liderii de sindicat să fi contribuit cu un procent din banii pe care  i-au furat pentru bunăstarea angajaţilor.

Întrebarea naturală, de bun simţ, este: ce preferă un om? Să aibă un venit mai mic, dar să-l aibă sigur, sau să nu-l mai aibă deloc, cum s-a întâmplat în cazurile Romcim, Grimex, Irum, CEZ, Fabrica de sticlă, Rostramo? Fiindcă nu poţi să primeşti mai mult decât ai.
Cauzele acestei situaţii în care se află compania acum sunt două:
1. Interesele grupurilor străine care vor să falimenteze CEO-ul. Cum: prin intermediul ANRE-ului, care nu bagă în sistem energia produsă de CEO. Împotriva acestei cauze majore, sindicaliştii nu s-au manifestat ferm.
2. Managementul dezastruos pe care sindicatele l-au făcut la aceste  entităţi economice prin oamenii pe care şi   i-au plantat, gen Burlan, Trotea etc.
Întrebări aproape retorice. Cui să vândă Ciurel energie, dacă băieţii deştepţi, prin mâna ANRE-ului, vor să falimenteze această companie?
Dacă actuala echipă managerială ar proceda precum predecesorii lor, asta ar însemna că salariaţii companiei ar putea să-şi mai ia salariul doar o lună, după care inevitabil s-ar intra în insolvenţă, fiindcă, nevânzând energie, nu ai bani. Neavând bani, nu poţi să dai salarii. Nedând salarii, începe dezastrul.

Un acţionar important al acestei companii, Fondul Proprietatea, doreşte în mod expres 2 lucruri: îndepărtarea lui Laurenţiu Ciurel şi disponibilizarea unui număr de 5000 de angajaţi. Ce face preşedintele sindicatelor din Mine şi Energie, Marin Condescu? Se solidarizează cu Fondul Proprietatea, adică susţine implicit disponibilizarea unui număr de 5000 de angajaţi şi îndepărtarea lui Laurenţiu Ciurel din funcţia de manager general.

Pentru cine a spus Condescu astăzi că a protestat? Pentru angajaţii cărora li se reduce săptămâna de lucru la 4 zile?!
Carevasăzică, Condescu protestează împotriva celor care reduc săptămâna de lucru, solidarizându-se cu cei care vor 5000 de disponibilizaţi.
Ce ar presupune înlocuirea lui Ciurel? Ar echivala cu privatizarea companiei energetice.
De ce? Pentru că mă tem că noul manager ar avea doar misiunea să satisfacă cerinţele Fondului Proprietatea şi ale lui Marin Condescu.
Ce vrea Marin Condescu? Bani, bani, mulţi bani, doar pentru sine şi familia sa, evident şi pentru liderii de sindicat. Dacă ar fi să ne amintim numai faptul că a avut agenţie de turism şi toate concediile minerilor erau dijmuite de societatea sa, este simplu să ne dăm seama că, mai ales în condiţiile economice de astăzi, dacă ar fi satisfăcute dorinţele financiare ale domnului Condescu, colapsul ar fi garantat.
Ce vrea Fondul Proprietatea? Un singur lucru: să fie vândută Compania Naţională Energetică Oltenia. A cerut-o în mod expres şi FMI-ul la negocierile cu premierul Victor Ponta, numai că atunci premierul a avut un argument, unul forte, cu care le-a dat în cap poftitorilor de bunăstare: „Companiile pe profit nu le privatizăm”. Când această companie nu va mai fi pe profit, vor veni băieţii deştepţi, obligându-l efectiv pe premier să o vândă.
PS: Sper totuşi în raţionamentul domnului Marin Condescu şi, în mod cu totul special, al fostului senator Ion Ruşeţ. Sper că vor înţelege că trebuie să lupte toţi pentru salvarea de la faliment a companiei. Abia când această problemă majoră va fi rezolvată, se pot certa cu Ciurel, se pot bate şi pentru interesele personale. În definitiv, e dreptul lor să ceară orice, chiar şi demisia actualului manager. Cred însă că acum ar trebui să dea dovadă de raţiune, să lase interesele deoparte şi unii, şi alţii şi să-şi conjuge eforturile pentru a câştiga bătălia cu băieţii deştepţi. Altfel, totul e pierdut şi când CEO-ul va fi o epavă (asemenea Romcim-ului), nu vor mai avea niciunii pentru ce să se războiască.

Altfel, suntem ridicoli, poate unii ar spune că suntem proşti dacă vom merge pe acest drum, pe care ţipăm aşa, nevrotic, că vrem să fie bine ca să nu fie rău.

http://www.dolj.gorj-domino.com