Pensii speciale. Lia Olguţa Vasilescu TUNĂ și FULGERĂ

Lia Olguţa Vasilescu este de părere că toate partidele trebuie să ajungă la o variantă comună în ceea ce priveşte vezi tot »

Bani europeni pentru angajări, disponibili. Olguţa Vasilescu: Lege făcută de PSD

Olguţa Vasilescu anunţă că PSD a creat deja cadrul legal pentru ca patronii să fie sprijiniţi cu fonduri europene, atunci vezi tot »

Coronavirus în România: Câte cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 191 de cazuri noi de îmbolnăvire în România, ceea ce duce bilanțul total vezi tot »

România, aproape de normalitate: Măsuri de relaxare anunţate de autorităţi începând cu 1 iunie 2020

România se află, începând cu 1 iunie 2020, la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu vezi tot »

PSD, acuzații grave: La PNL, pandemia sporește cumetria

Liderii PSD i-au acuzat, vineri pe liberali că în perioadă de pandemie sporesc ”cumetria”, susținând că rudele ministrului Sănătății, Nelu vezi tot »

 

Cîțu face evaluări bugetare precum Baba Vanga, după câteva ore de prezență în minister

florin-citu-si-a-facut-un-selfie

Ministrul de Finanțe a arătat astăzi că România va avea la 10 luni creștere pe deficit și că această situație este una îngrijorătoare.

Florin Cîțu a refuzat însă să prezinte datele care să susțină afirmațiile sale. ”Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă”, a fost răspunsul ministrului de Finanțe.

Declarațiile lui Florin Cîțu au stârnit zâmbetele înfundate printre funcționarii ministerului de Finanțe, dar și în rândul analiștilor economici, deoarece ele trădează lipsa de experiență și de pregătire a noului ministru.

Două sunt nedumeririle pe care le generează anunțul proaspătului ministru. Una ține de timpul extrem de scurt în care Florin Cîțu produce o evaluare privind execuția bugetară. Practic, ar fi vorba de un interval de câteva ore, de la instalarea de ieri și declarația de azi. Acest interval de timp este insuficient pentru fundamentarea unui punct de vedere pe o temă atât de complexă.

A doua, ține de precizia și veridicitatea diagnosticului. Deși vorbește despre situația economică la 10 luni, ministrul de Finanțe recunoaște că nu are toate datele pentru această perioadă. Acest lucru e și normal, în condițiile în care suntem în primele zile ale lunii noiembrie, iar datele pe luna octombrie sunt puțin probabil să existe.

Florin Cîțu nu este singular în stângăciile sale. Înainte de a fi instalat noul Guvern, Ludovic Orban arăta că economia este pe butuci. După o discuție cu guvernatorul BNR, președintele PNL și-a revăzut propria opinie, pentru ca acum să revină, din nou, la vechile acuzații.

Aceste declarații care se schimbă de la o zi la alta nu sunt privite cu ochi buni de către analiștii economici, care avertizează că astfel de semnale ar putea duce la scăderea încrederii în actuala guvernare și în economie.