Comisia Europeană intervine exploziv în războiul Dăncilă-Iohannis: Nu avem îngrijorări asupra capacității României de a prelua Președinția Consiliului UE

Șeful purtătorilor de cuvânt ai Comisiei Europene, Schinas Margaritis, a afirmat, luni, că instituția europeană nu are îngrijorări că România vezi tot »

Cine a prelua funcția de președinte al PSD București, după demisia Gabrielei Firea – Deciziile din CEx au fost corecte

Gabriel Mutu, înlocuitorul lui Firea la PSD București, spune că deciziile din ședința CEx sunt corecte, atâta timp cât declarațiile vezi tot »

Liviu Dragnea, anunț de ultimă oră – Ce funcții primesc Mihai Fifor și Codrin Ștefănescu, după Cex

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat luni, după ședința Comitetului Executiv, că Mihai Fifor a fost propus pentru funcția de vezi tot »

Premierul anunță remanierile – Cum va arăta Guvernul Dăncilă 2? Olguța Vasilescu, la Transporturi

Viorica Dăncilă anunță schimbările din Guvern: L. Olguța Vasilescu- Transporturi, Marius Budăi- Min. Muncii, N. Bădălău-Economie, Alexandru Petrescu- Comunicații, Daniel vezi tot »

Mihai Fifor, mișcare explozivă înainte de CEx: Și-a dat demisia din Guvern

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, și-a dat demisia din Guvern, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Acesta a spus vezi tot »

 

CNA, amendă URIAȘĂ pentru Realitatea Tv: Ce a făcut Rareș Bogdan, alături de Oreste și Cartianu, în emisiunea vizată de CNA

amenda

Televiziunea Realitatea TV a fost amendată, marţi, cu 85.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru o ediţie a emisiunii „Jocuri de putere”, moderată de Rareş Bogdan, difuzată pe 28 septembrie, în care au fost lansate atacuri la adresa instituţiei, după ce Consiliul amendase postul cu aceeaşi sumă.

Emisiunea, desfăşurată în prezenţa jurnaliştilor Oreste Teodorescu, Grigore Cartianu, Sorin M. Ioniţă şi a avocaţilor Constantin Durgheu şi Giorgiu Coman, a avut titluri precum: ”Slugile lui Dragnea, amendă maximă pentru Realitatea”, ”Amendă colosală diktată împotriva lui Bogdan”, ”Şocant! CNA condamnă recursul la istoria României”, ”CNA ne cere să uităm istoria. Nu vom face asta!” şi ”Pedepsiţi de CNA pentru exces de patriotism”.

În emisiune s-a dezbătut tema unei alte amenzi de 85.000 de lei pe care CNA a dat-o postului TV, pentru atacuri la adresa comunităţii maghiare, în urma unor reclamaţii formulate de UDMR.

”Culmea este că reprezentanta UDMR (Orsolya Borsos, n.r.) a propus o amendă de 20.000. Reprezentanţii ticăloşi, trădători şi slugoi ai PSD şi ALDE au zis, nu, este vorba despre Rareş Bogdan este şi Oreste Teodorescu acolo, şi ceilalţi, un miliard. Asta a fost amenda propusă, un miliard, cea mai mare amendă. În cele din urmă au căzut de acord şi au votat 85 de mii de RON, adică vreo 19 mii de euro, votaţi astăzi pentru o emisiune pe care dumneavoastră aţi urmărit-o alături de nouă puncte de audienţă, înseamnă două milioane şi jumătate de români. (…) Pentru acest lucru, pentru faptul că am arătat istoria, am arătat de ce nu putem sărbători 15 martie, am arătat că este incorect să nu sancţionăm faptul că liderul UDMR spune că nu doreşte să sărbătorească 1 Decembrie, noi am fost loviţi în moalele capului chiar de ai noştri”, a declarat Rareş Bogdan în emisiune, potrivit raportului de monitorizare.

Amenda de 20.000 de lei a fost însă dată de CNA postului B1 TV în aceeaşi zi, pe 28 septembrie, cazul fiind tratat împreună cu cel de la Realitatea TV, în urma unor reclamaţii făcute de UDMR. ”Ce e titrat în emisiune e greşit. Propunerile nu au fost acestea”, a observat Gabriel Tufeanu.

Dincolo de referirea la cuantumul amenzii, emisiunea a conţinut şi atacuri la adresa membrilor Consiliului.

”Haide să rămânem tari, haide să rămânem pe picioare, eu acuma înţeleg şi meschinăria unui Radu Perjeu, care sigur că găseşte orice fel de motiv de răzbunare pentru că domnia sa are un destin tragic. Eu îl cunosc de la Antena 1, când căra nişte cuvine şi făcea un rebus pe ecran, el traversa atuncea tragicomedia lui Onan şi s-a plictisit de atâta Onan, şi nu era Onan doi, şi după aceea a început să se ungă cu Bengay, înţelegeţi? Şi ungându-se aşa cu Bengay, el a rămas un solitar, un solitar printre masculi. Şi atuncea sigur că, în momentul în care-i arunci aşa, o retorică mai ironică, dânsul nu o poate procesa, pentru că, să ştiţi că ironia, umorul, satira sunt apanajele omului inteligent”, a spus Oreste Teodorescu.

”Domnul Radu Călin Cristea, n-am nici un fel de îndoială că ne urăşte visceral pentru că, noi doi, aicea în emisiunea ta, Rareş Bogdan, l-am deconspirat ca ofiţer DIE, o conservă comunistoidă exportată la Europa liberă pentru a produce ceea ce a încercat securitatea să producă la Europa liberă, inclusiv asasinatele celebre despre care vorbim. Deci, domnul Radu Călin Cristea nu este român, pentru că dacă era român servea unei cauze naţionale”, a mai spus el.

Sancţiunea a fost dată după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a autosesizat în acest caz. Dorina Rusu nu a fost prezentă la dezbaterea acestui subiect, ea anunţând în şedinţe anterioare că va refuza să se implice în discuţiile cu privire la acest caz.

La propunerea lui Valentin Jucan, cuantumul amenzii a fost stabilit ”în mod simbolic” astfel încât să fie acelaşi ca data trecută. 

”Atunci când Antena 3 a avut o problemă cu persoana mea, m-au făcut în fel şi chip, dar nu mi-au zis ca sunt prost, idiot, nu au făcut referiri la orientarea mea sexuală. (…) Nu am să tolerez niciodată acest tip de mârlănie când nu ai nici un fel de argument”, a spus Valentin Jucan.

La rândul lui, Radu Călin Cristea s-a apărat de acuzaţiile care i-au fost aduse în emisiune, numindu-i pe Rareş Bogdan şi pe Oreste Teodorescu ”nişte plagiari nemernici” 

”Voi renunţa la această acuzaţie numai în momentul în care amândoi vor demonstra cu probe convingătoare că subsemnatul Radu Călin Cristea a fost pe toată durata vieţii lui înainte şi după comunism într-un anumit acord cu orice serviciu din România şi de pe planetă”, a spus membrul CNA.

Amenda a fost dată, marţi, în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. 

Sancţiunea a fost dată şi în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. ”Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, prevede acesta.