Lia Olguța Vasilescu face acuzații EXPLOZIVE după desantul pregătit de Curtea de Conturi

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat miercuri seară, la Antena 3, că se bucură de controlul pe care îl va vezi tot »

Șeful Comisiei SRI răspunde criticilor CCR

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda (PSD), a transmis miercuri că decizia CCR privind protocoalele secrete vezi tot »

Lia Olguța Vasilescu: Iohannis se comportă ca un copil

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat miercuri seară, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis se comportă „ca un vezi tot »

Florin Iordache, prima reacție după victoria definitivă de la CCR pe tema protocoalelor

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat, miercuri, după ce judecătorii CCR au admis sesizarea referitoare la existența unui conflict vezi tot »

CCR, decizie crucială în scandalul protocoalelor: SRI a intervenit ilegal în dosare

CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre vezi tot »

 

Dăncilă, gust amar înainte de preluarea Președinției Consiliului UE: ‘Nu vom obține un acord politic. Părerile sunt divizate’

dancila

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la RRA, că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în privința cadrului financiar multianual nu va fi finalizat în timpul președinției române a Consiliului UE, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

„Nu (nu vom obține un acord politic-n.r), avem o abordare realistă. Am spus că sper să facem pași importanți, dar nu vom obține un acord politic pentru că există o divizare a părerilor privind acest aspect între statele membre, iar Consiliulul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă, la postul public de radio, întrebată dacă există posibilitatea obținerii unui acord politic între statele membre UE în privința cadrului financiar multianual în timpul președinției române a Consiliului UE, conform Mediafax.

Întrebată care este cel mai dificil dosar din mandatul României la Președinția Consiliului UE, premierul a răspuns: „Cu siguranță cadrul financiar multianual, pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar vor fi avute în vedere și celelalte politici, fie cele tradiționale sau migrație, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărâ în următoarea perioadă. Avem și alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns, mă refer la Brexit, la UE post-brexit”.

De asemenea, premierul a afirmat că România va face tot posibilul pentru ca cetățenii români să beneficieze de aceleași dreptul după ieșirea Marii Britanii din UE.

„Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dar trebuie să ne asigurăm în același timp că vom limita consecințele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă Acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE și Theresa May, care reprezintă un compromis echilibrat. Acordul obținut va asigura pertitudinea juridică atât pentru mediul de afacericât și pentru cetățeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care beneficiază și în prezent. Cetățenii trebuie să rămână prioritatea noastră. De asemenea trebuie să sprijinim eforturile Comisiei Europene, a negociatorului șef și a celorlalte instituții europene pentru a asigura cadrul institutțional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare. Cred că obținerea unității statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul UE este important în acest dosar”, a adăugat Dăncilă.

Un alt dosar din cadrul Președinției Consiliului UE, amintit de premier ca fiind unul „extrem de dificil și controversat” este migrația: „Acest dosar a dominat în ultimii ani agenda europeană și reflectă una dintre procupările majore ale cetățenilor”.

Premierul a precizat că România a preluat Președinției Consiliului UE în premieră, fiind la primul exercițiu de acest fel.

„Suntem la primul astfel de exercițiu, într-un context atipic. Procedura legislativă va fi mai scurtă în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care așteaptă a fi finalizate creează o presiune mare asupra Președinției României la Consiliul UE. Există voință politică din partea instituțiilor europene și cu siguranță din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare până la sfârșitul acestui ciclu legislativ, pentru că România încheie agenda strategică 2014-2019. Un dosar complex este cu siguranță cadrul financiar multianual, dosar în care ne propunem să avansăm cât de mult e posibil. Dincolo de temele existente nu e exclus să apară și alte teme, situațiile de criză”, a conchis Viorica Dăncilă, la RRA.