Primarul Capitalei Gabriela Firea, operată de urgență

Primarul General Gabriela Firea a fost supusă, în cursul nopții trecute, unei intervenții chirurgicale pentru remedierea unei afecțiuni a aparatului vezi tot »

Klaus Iohannis ‘drege busuiocul’ după gafa cu moldovenii: ‘Am spus că suntem națiuni diferite, nu popoare diferite. Sunt sigur’

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent, referindu-se la posibilitatea unirii României cu Republica Moldova, că „atunci când ambele popoare vor hotărî că vor vezi tot »

Premierul Viorica Dăncilă pleacă în SUA

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va întreprinde o vizită în Statele Unite ale Americii în perioada 23-26 martie 2019 pentru a participa vezi tot »

Un europarlamentar PSD îl nimicește pe Iohannis: E decis să calce Constituţia în picioare, participând la acţiunile electorale ale PNL

Eurodeputatul PSD Claudia Țapardel a afirmat vineri că preşedintele Klaus Iohannis ”e decis să calce Constituţia în picioare”, pentru că vezi tot »

Liviu Dragnea a ieșit din spital – Ce a făcut liderul PSD imediat după externare

Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a declarat, pentru Mediafax, că Liviu Dragnea s-a externat din spital, deși, susține el, vezi tot »

 

Dăncilă, gust amar înainte de preluarea Președinției Consiliului UE: ‘Nu vom obține un acord politic. Părerile sunt divizate’

dancila

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la RRA, că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în privința cadrului financiar multianual nu va fi finalizat în timpul președinției române a Consiliului UE, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

„Nu (nu vom obține un acord politic-n.r), avem o abordare realistă. Am spus că sper să facem pași importanți, dar nu vom obține un acord politic pentru că există o divizare a părerilor privind acest aspect între statele membre, iar Consiliulul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă, la postul public de radio, întrebată dacă există posibilitatea obținerii unui acord politic între statele membre UE în privința cadrului financiar multianual în timpul președinției române a Consiliului UE, conform Mediafax.

Întrebată care este cel mai dificil dosar din mandatul României la Președinția Consiliului UE, premierul a răspuns: „Cu siguranță cadrul financiar multianual, pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar vor fi avute în vedere și celelalte politici, fie cele tradiționale sau migrație, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărâ în următoarea perioadă. Avem și alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns, mă refer la Brexit, la UE post-brexit”.

De asemenea, premierul a afirmat că România va face tot posibilul pentru ca cetățenii români să beneficieze de aceleași dreptul după ieșirea Marii Britanii din UE.

„Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dar trebuie să ne asigurăm în același timp că vom limita consecințele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă Acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE și Theresa May, care reprezintă un compromis echilibrat. Acordul obținut va asigura pertitudinea juridică atât pentru mediul de afacericât și pentru cetățeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care beneficiază și în prezent. Cetățenii trebuie să rămână prioritatea noastră. De asemenea trebuie să sprijinim eforturile Comisiei Europene, a negociatorului șef și a celorlalte instituții europene pentru a asigura cadrul institutțional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare. Cred că obținerea unității statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul UE este important în acest dosar”, a adăugat Dăncilă.

Un alt dosar din cadrul Președinției Consiliului UE, amintit de premier ca fiind unul „extrem de dificil și controversat” este migrația: „Acest dosar a dominat în ultimii ani agenda europeană și reflectă una dintre procupările majore ale cetățenilor”.

Premierul a precizat că România a preluat Președinției Consiliului UE în premieră, fiind la primul exercițiu de acest fel.

„Suntem la primul astfel de exercițiu, într-un context atipic. Procedura legislativă va fi mai scurtă în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care așteaptă a fi finalizate creează o presiune mare asupra Președinției României la Consiliul UE. Există voință politică din partea instituțiilor europene și cu siguranță din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare până la sfârșitul acestui ciclu legislativ, pentru că România încheie agenda strategică 2014-2019. Un dosar complex este cu siguranță cadrul financiar multianual, dosar în care ne propunem să avansăm cât de mult e posibil. Dincolo de temele existente nu e exclus să apară și alte teme, situațiile de criză”, a conchis Viorica Dăncilă, la RRA.