Negocieri încheiate cu succes – Ministrul Justiției, acord cu sindicaliștii din penitenciare: Angajații își vor primi banii

Ministrul Justiției, Ana Birchall, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au semnat cu sindicaliștii din penitenciare un acord privind plata drepturilor vezi tot »

Răzvan Cuc dă asigurări: Centura Balşului va fi gata până la sfârşitul anului

Centura de ocolire a orașului Balș, din județul Olt, care face parte din drumul expres Craiova-Pitești, ale cărui lucrări au vezi tot »

Claudiu MANDA: Am reușit să demarăm lucrările la drumul expres Craiova – Pitesti

Am fost, astăzi, alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, de colegi parlamentari și din administrația vezi tot »

Liviu Dragnea şi Răzvan Cuc au deschis şantierul pentru drumul expres Craiova-Piteşti

Lucrările la tronsonul 2 al drumului expres Craiova – Piteşti, cu o lungime de 40 de kilometri, au început miercuri, vezi tot »

Liviu Dragnea, anunț la Craiova: A fost elaborat proiectul ‘Cartea verde a românilor de pretutindeni’. Ce presupune

Liviu Dragnea a declarat, miercuri la Craiova, că a elaborat un proiect legislativ care numește „Cartea verde a românilor de vezi tot »

 

Dăncilă, întrevedere cu premierul bosniac: Continuarea extinderii UE reprezintă o prioritate

dancila

Premierul Viorica Dăncilă a avut, joi, o întrevedere cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić. Cei doi oficiali au discutat despre intrarea Bosniei și Herțegovinei în UE, dar și despre cooperarea din domeniul economiei.

„ Sunt deosebit de onorată să mă aflu astăzi în compania omologului meu bosniac pe care l-am invitat în România într-o perioadă foarte importantă pentru țara noastră în care deținem pentru prima dată președinția Consiliului UE. Am avut o întâlnire deosebit de fructuoasă în cadrul căreia am discutat în detaliu despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia și Herțegovina a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a președinției României la Consiliul UE, deoarece suntem convinși că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere și sigure care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiune să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare”, a declarat Viorica Dăncilă, la Guvern, conform Mediafax.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali îl reprezintă cooperarea în domeniul economiei.

„În plan bilateral ne bucurăm să constatăm că schimburile comerciale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, dar știm că există destul potențial pentru intensificarea relațiilor economice. Am convenit asupra necesității de a promova mai bine oportunitățile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele țări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniul energiei, afaceri interne, securitate socială, turism, protecția mediului, educație și cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre care este o de o importanță capitală pentru stabilitatea și prosperitatea Europei de sud-est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral și acordurile aflate în diferite faze de negociere exprimând speranța că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial și îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijinii fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Președintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić, a declarat că regiunea pe care o conduce este pregătită să intre în Uniunea Europeană. El a afirmat, de asemenea, că Bosnia și Herțegovina ar trebui să dezvolte cooperarea cu România în domeniul economiei.

„I-am prezentat doamnei premier realizările Bosniei și Herțegovinei înultimii patru ani, pe calea integrării europene. Am fost un partener credibil pentru UE în toate activitățile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul CE care a conținut 450 de întrebări. Răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Bosnia și Herțegovina în ultimii patru ani a făcut o treabă la fel de bună ca toate țările din Balcanii de Vest. Noi respwectăm toate procedurile. Așteptăm să primim o poziție favorabilă din partea CE. Din punct de vedere economic am constatat că există un spațiu foarte mare de colaborare în diverse domenii, precum cel al energiei, industrie, metalurgice, auto, în domeniul agriculturii, it, inovare, educație, cercetare și în domeniul turismului, care în Bosnia și Hrțegovina se dezvoltă foarte rapid, cu perspectiva să introducem o linie directă între București și Sarajevo, care a facilitat oamenilor de afaceri, precum și studenților și specialiștilor să viziteze mai des. Colaborarea din acest moment nu reflectă potențialul care există când este vorba de colaborarea bilaterală între țările noastre. Am convenit să dezvoltăm această colaborare”, a susținut Denis Zvizdić, într-o conferință de presă la Guvernul României.