Alegeri prezidențiale: Geoană domină preferințele electoratului. În turul doi ar câștiga în fața lui Ciolacu, Ciucă și Simion – Sondaj INSCOP

Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu vezi tot »

Mariana Chipirlin: viziune și acțiune pentru localitatea Perișor

Candidatul PSD a dovedit în ultimii patru ani că este edilul potrivit pentru Perișor. Cu un palmares impresionant de proiecte vezi tot »

Vestea anului pentru locuitorii județului Dolj!

Guvernul Marcel Ciolacu a prioritizat proiectul de realizare a conductei de transport gaze naturale pe traseul Segarcea – Băileşti- Pleniţa vezi tot »

Ionuţ Octavian Barbu, candidatul PSD Dolj pentru Primăria Cerăt: „Ce alții promit, eu realizez”

Exemplul unei conduceri durabile: continuitate și inovație în Comuna Cerăt, pentru al patrulea mandat Comuna Cerăt se aliniază tendințelor de vezi tot »

Partidul Social Democrat susține un lider ai tinerei generații la Amărăștii de Sus

Iulian Duță intră în lupta pentru primărie cu idei și obiective care vizează dezvoltarea comunității pe termen lung, dar și vezi tot »

 

După intervenția lui Iohannis și votul Parlamentului, OMV Petrom va plăti o taxă ‘diluată’ pentru profiturile excepționale

Iohannis-OMV-770x540

Petrom (SNP) a anunţat luni seara la Bursa de Valori Bucureşti că va plăti taxa pe solidaritate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, conform Mediafax, în condițiile în care autorităţile calculaseră inițial o taxă de circa 5 mld. lei, însă ulterior, după intervenţiile preşedintelui României, taxa a fost diminuată semnificativ prin vot în Parlament.

„La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuţia de solidaritate. Pentru companiile care produc şi rafinează ţiţei, legea introduce obligaţia de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de ţiţei prelucrată în 2022 şi 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuţie de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârşitul lunii iunie 2023. Pentru T1/23, valoarea contribuţiei de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei şi va fi de asemenea reflectată în rezultate la T2/23. Contribuţia pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârşitul lunii iunie 2024”.

Legea prin care Petrom s-ar fi încadrat la taxa platei de solidaritate de 60% din profiturile excepționale obținute după explozia prețurilor la carburanți a fost retrimisă Parlamentului de șeful statului, Klaus Iohannis acuzând “dispoziţii care nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”.

În prima variantă s-ar fi ajuns la circa 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) taxă pe care OMV Petrom ar fi urmat să o plătească statului român.

La a doua analiză din Parlament a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe ţiţeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activităţi de extracţie şi de rafinare a ţiţeiului. Singura companie din România aflată în această situaţie este OMV Petrom. Rezultatul este că austriecii vor plăti acum u suprataxă de trei ori mai mică.