Anunț-bombă, în plin scandal. Fondul Proprietatea vinde acțiunile deținute la OMV-Petrom

Fondul Proprietatea anunță că își vinde toate acțiunile la OMV Petrom, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București vezi tot »

Gata, a început embargoul! Cum va supraviețui Europa fără țițeiul Moscovei?

Începând de luni se declanșează embargoul european asupra petrolului rusesc: importurile de țiței pe cale maritimă sunt interzise (nu cele vezi tot »

Scene hilare în Ministerul Energiei: Flancat de jandarmi, presă și funcționari, George Simion îi vorbește prin ușă lui Virgil Popescu

Liderul AUR, George Simion, a găsit luni biroul ministrului Energiei, Virgil Popescu, dar nu a reușit să intre în cabinet, vezi tot »

O serie de lideri PNL s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, în ședința conducerii liberale desfășurată miercuri vezi tot »

Mircea Geoană: NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut joi, 16 noiembrie, o declaraţie de presă referitoare la  explzia din vezi tot »

 

Gata, a început embargoul! Cum va supraviețui Europa fără țițeiul Moscovei?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Începând de luni se declanșează embargoul european asupra petrolului rusesc: importurile de țiței pe cale maritimă sunt interzise (nu cele prin conducte) și, conform calculelor Comisiei UE, acest lucru ar trebui să blocheze 94% din țițeiul Moscovei destinat Europei Occidentale, anunță cotidianul La Stampa.

Totodată, luni a intrat în vigoare o mișcare convenită de G7 (plus Australia) de a impune un plafon de 60 de dolari pe baril asupra prețului petrolului rusesc, un “plafon de preț” pe care Moscova a anunțat deja că nu îl va accepta. Totuși, măsura europeană este mai drastică, este vorba despre o blocare totală.

Ce se schimbă, concret, pentru italieni și pentru alți europeni? Intervalul de timp și modalitățile embargoului au fost calculate pentru a reduce la minim și poate pentru a elimina impactul. Dependența noastră de petrolul rusesc nu a fost niciodată la fel de puternică ca cea de gaz; fluxurile erau minore și ușor de înlocuit, iar embargoul a fost amânat mult timp, în lunile războiului din Ucraina, și a intrat în vigoare abia după ce au fost făcute toate ajustările necesare de către partea europeană. Drept dovadă, prețul barilului în aceste ore nu suferă fluctuații semnificative.

Totuși, evaluările nu ar trebui făcute doar pe baza zilei de astăzi, deoarece piața energiei este o piață pe termen lung.

OPEC, asociația țărilor exportatoare de petrol, a anunțat că nu va crește producția pentru a compensa lipsa țițeiului rusesc. În rest, OPEC coordonează de mult timp politica de producție cu Rusia, în cadrul asociației informale definite OPEC+, pentru a menține prețul barilului ridicat; nivelul actual de 80 de dolari este considerat adecvat și sustenabil, în timp ce în ultimii ani scăzuse sub 20, iar într-o singură zi cotația coborâse chiar la zero. Pe termen mediu, analiștii prevăd o penurie mondială de țiței, deoarece, deși tranziția ecologică reduce ponderea hidrocarburilor în mixul energetic global, consumul de petrol este în creștere în cifre absolute, depășind acum constant 100 de milioane de barili pe zi, iar instalațiile de producție actuale suferă de lipsă de investiții de mult timp.

Revenind la evenimentele actuale și la Rusia, se pare că Moscova încearcă deja să se organizeze pentru a ocoli embargoul european, prin vânzări către alte țări care ar revinde, apoi, țițeiul în Europa Occidentală.