Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât vezi tot »

Mircea Geoană: Dacă voi candida, voi candida independent

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu difuzat marți seară de Antena 3 că își dorește să vezi tot »

Nimic fără Klaus Iohannis: Liderii coaliției au recunoscut că președintele a fost informat despre toate negocierile purtate!

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde comasării alegerilor. Deși nu procesul nu face parte din prerogativele sale, șeful statului vezi tot »

Breaking | PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța vezi tot »

Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pe comasare: liste comune PSD-PNL în alegeri

Liderii coaliției au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, însă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și vezi tot »

 

Gata, a început embargoul! Cum va supraviețui Europa fără țițeiul Moscovei?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Începând de luni se declanșează embargoul european asupra petrolului rusesc: importurile de țiței pe cale maritimă sunt interzise (nu cele prin conducte) și, conform calculelor Comisiei UE, acest lucru ar trebui să blocheze 94% din țițeiul Moscovei destinat Europei Occidentale, anunță cotidianul La Stampa.

Totodată, luni a intrat în vigoare o mișcare convenită de G7 (plus Australia) de a impune un plafon de 60 de dolari pe baril asupra prețului petrolului rusesc, un “plafon de preț” pe care Moscova a anunțat deja că nu îl va accepta. Totuși, măsura europeană este mai drastică, este vorba despre o blocare totală.

Ce se schimbă, concret, pentru italieni și pentru alți europeni? Intervalul de timp și modalitățile embargoului au fost calculate pentru a reduce la minim și poate pentru a elimina impactul. Dependența noastră de petrolul rusesc nu a fost niciodată la fel de puternică ca cea de gaz; fluxurile erau minore și ușor de înlocuit, iar embargoul a fost amânat mult timp, în lunile războiului din Ucraina, și a intrat în vigoare abia după ce au fost făcute toate ajustările necesare de către partea europeană. Drept dovadă, prețul barilului în aceste ore nu suferă fluctuații semnificative.

Totuși, evaluările nu ar trebui făcute doar pe baza zilei de astăzi, deoarece piața energiei este o piață pe termen lung.

OPEC, asociația țărilor exportatoare de petrol, a anunțat că nu va crește producția pentru a compensa lipsa țițeiului rusesc. În rest, OPEC coordonează de mult timp politica de producție cu Rusia, în cadrul asociației informale definite OPEC+, pentru a menține prețul barilului ridicat; nivelul actual de 80 de dolari este considerat adecvat și sustenabil, în timp ce în ultimii ani scăzuse sub 20, iar într-o singură zi cotația coborâse chiar la zero. Pe termen mediu, analiștii prevăd o penurie mondială de țiței, deoarece, deși tranziția ecologică reduce ponderea hidrocarburilor în mixul energetic global, consumul de petrol este în creștere în cifre absolute, depășind acum constant 100 de milioane de barili pe zi, iar instalațiile de producție actuale suferă de lipsă de investiții de mult timp.

Revenind la evenimentele actuale și la Rusia, se pare că Moscova încearcă deja să se organizeze pentru a ocoli embargoul european, prin vânzări către alte țări care ar revinde, apoi, țițeiul în Europa Occidentală.