REVOLTĂTOR – PNL luptă împotriva României la Bruxelles! Votul liberalilor din Parlamentul European, în detrimentul cetățenilor români

Liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, a declarat luni că lideralii ar trebui să-şi ceară scuze românilor pentru votul împotriva sancţionării vezi tot »

Procurorul ‘Portocală’, EXCLUS din magistratură – Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu, în prezent suspendat vezi tot »

Tăriceanu, achitat definitiv de ÎCCJ! Reacția liderului ALDE: ‘O astfel de decizie nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parțială’

Magistrații instanței supreme au decis, luni seară, să-l achite pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care a vezi tot »

Tudorel Toader, întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, se va întâlni miercuri cu grupul de raportori ai Comisiei de la Veneţia.  “Miercuri, vezi tot »

Scandal cu împușcături, 6 victime într-un sat din Dolj! Polițiștii au deschis dosar penal, 4 persoane audiate

Polițiștii din Dolj au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru loviri și alte violențe, precum și pentru folosirea vezi tot »

 

Guvernul a ascultat vocea transportatorilor – legea privind transportul în regim de taxi și închiriere, modificată

MASINA TRAF

Vicepremierul Daniel Suciu a anunțat,vineri la finalul ședinței de Guvern, că Executivul a adoptat OUG pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi și de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia “în mod repetat”.

“Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spațiul public, care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închieriere de la autoritățile admininstrației publice locale la Autorietatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparență decizională timp de 10 zile, inclusiv autoritățile locale au fost de acord și n-au ridicat observații vizavi de acest punct. A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a afirmat Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform Mediafax.

Acesta a precizat că actul normativ “nu este îndreptat împotriva nimănui” și că Guvernul dorește stoparea pirateriei din domeniul transporturilor. Totodată, el a spus că Executivul va emite, în maxim trei săptămâni, un alt act normativ pentru reglementarea activității de ride-sharing.

“Acest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, niciunei activități economice, ne dorim să dăm și să punem stop și capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp. Vă confirm că în ultimele zile am avut discuții și nu puține cu reprezentanții platformelor de ride-sharing și până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe vom emite un alt act normativ, astfel încât și activitatea de ride-sharing să fie reglementată. Ultima discuție pe care am avut-o a fost alaltăieri. S-a consituit un grup de lucru alături de colegii noștri de la Mibnisterul Transporturilor și în maxim trei săptămâni vom avea și un act normativ care să reglementeze și activitatea de ride-sharing. Toate aceste informații le-am schimbat și cu colegii noștri de la Transporturi și acest lucru vă pot confirma și cei din activitatea de ride-sharing. Nu este un act npormativ îndreptat împotriva niciunei activități economice și chiar dimpotrivă, cei din ride-sharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate și tocmai acest lucru vi-l pot confirma că o vom face în perioada următoare”, a completat Suciu.

La rândul său, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că în actul inițial al OUG exista o prevedere privind prelungirea licențelor de transport pe 4 ani care, din cauza observațiilor Ministerului Justiției, nu se mai regăsește.

“Suplimentar, în acel proiect de ordonanță mai era prelungirea licențelor de transport pe o perioadă de 4 ani. Datorită observațiilor primite de la Ministerul Justiției că această prelungire trebuia făcută de autoritățile locale în primă fază printr-un ordin de ministru emis în decembrie 2018, ordinul de ministru fiind anulat în instanță, această prelungire se va face prin ordin de ministru printr-un ordin pe care l-am deja în transprență. Îl voi semna în perioada imediat următoare pentru a nu exista niciun fel de probleme pe transportul intrajudețean. Vom lucra la un proiect de ordonanță pentru a reglementa și celelalte aplicații, că așa este normal, ca toată lumea să se supună unei legislații unitare. Am invitat, pe lângă Ministerul Dezvoltării, și Ministerul Justiției, pentru că în urma observațiilor pe care le au la anumite proiecte pe care le inițiem, vrem să le estompăm de la faza de elaborare a acestui proiect și să nu mai fim nevoiți ca în ultimă instanță să retragem diferite puncte de pe ordonanță, cum a fost cazul prelungirii licențelor pentru transportul intrajudețean”, a explicat Răzvan Cuc.

Guvernul a avut, pe 21 martie, consultări cu reprezentanţii COTAR, în urma protestului transporatorilor. Anterior, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat în Capitală, pentru că Guvernul nu promovase OUG promisă în urmă cu trei săptămâni.

Companiile de ride-sharing Uber şi Taxify au solicitat, la începutul lunii martie, Guvernului să amâne proiectul de OUG pentru modificarea legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban.