Mircea Geoană cere PNL și PSD să nu îi mai folosească numele în negocieri: „Până ieri îl înjurai și acum devine fost coleg de-al nostru?”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că nu intenționează să se întoarcă într-un partid politic și că ar prefera să vezi tot »

Mircea Geoană, aflat la Washington, dezvăluie principalele teme de la Summitul NATO: „Suntem gata cu lecțiile. Am negociat totul”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat la Washington pentru Summitul Alianței Nord-Atlantice, a făcut anunțuri de ultimă oră, luni seara, la vezi tot »

Cum se modifică OUG 84: Poliția va putea să rețină permisul șoferului care refuză testul anti-drog doar 72 de ore

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni că premierul a solicitat ministerului un mecanism vezi tot »

29 de piloți și copiloți s-au îmbolnăvit în aceeași zi. Epidemie de salarii mici la TAROM

Piloții TAROM au salariile la jumătate față de cei de la Wizz Air, iar sindicatele din cadrul companiei negociază de vezi tot »

Geoană, despre vizita premierului maghiar la Moscova: „Ce a făcut Orban nu angajează NATO. Nu are girul aliaților”

Aflat la Washington, pentru Summitul Alianței Nord-Atlantice, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN vezi tot »

 

Guvernul a deschis ‘poarta’ pentru manevre electorale: încă două săptămâni pentru obținerea dreptului de a vota în altă localitate decât cea de domiciliu

1707919020-viza-de-flotant

Deși mai sunt doar 73 de zile până la alegerile locale din 9 iunie, românii care vor să voteze în altă localitate decât cea de domiciliu mai au încă timp să-și schimbe reședința. O derogare de la legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale lasă loc de manevre cu votanți cu viză de flotant.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale prevede, în articolul 18, că  „(1) Până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv.”

Așadar, conform normei generale, se poate vota la alegerile locale în altă localitate decât cea de domiciliu doar dacă alegătorul are reședința stabilită în localitatea în care vrea să voteze cu cel puțin șase luni înainte de data alegerilor. Însă, prin OUG 21/2024 (cunoscută ca Ordonanța de comasare a alegerilor) Guvernul a introdus o derogare de această normală. Astfel, la alegerile locale din 9 iunie vor putea să voteze în alte localități decât cea de domiciliu toți cei care obțin viza de flotant cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor.

„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul”, se arată în art. 14 din OUG 21/2024.

Astfel, pentru a putea vota, este nevoie doar de obținerea reședinței (viza de flotant) până pe 9 aprilie 2024. Această derogare de la termenul de 6 luni este valabilă doar pentru alegerile locale.

Pentru că autoritatea locală acordă vizele de flotant, schimbarea reședinței cu scopul de a vota într-o anumită localitate a fost în unele cazuri suspectată a fi o manevră a primarilor în funcție pentru a influența rezultatul alegerilor, mai ales în localitățile mai mici.