Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

Guvernul a deschis ‘poarta’ pentru manevre electorale: încă două săptămâni pentru obținerea dreptului de a vota în altă localitate decât cea de domiciliu

1707919020-viza-de-flotant

Deși mai sunt doar 73 de zile până la alegerile locale din 9 iunie, românii care vor să voteze în altă localitate decât cea de domiciliu mai au încă timp să-și schimbe reședința. O derogare de la legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale lasă loc de manevre cu votanți cu viză de flotant.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale prevede, în articolul 18, că  „(1) Până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv.”

Așadar, conform normei generale, se poate vota la alegerile locale în altă localitate decât cea de domiciliu doar dacă alegătorul are reședința stabilită în localitatea în care vrea să voteze cu cel puțin șase luni înainte de data alegerilor. Însă, prin OUG 21/2024 (cunoscută ca Ordonanța de comasare a alegerilor) Guvernul a introdus o derogare de această normală. Astfel, la alegerile locale din 9 iunie vor putea să voteze în alte localități decât cea de domiciliu toți cei care obțin viza de flotant cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor.

„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul”, se arată în art. 14 din OUG 21/2024.

Astfel, pentru a putea vota, este nevoie doar de obținerea reședinței (viza de flotant) până pe 9 aprilie 2024. Această derogare de la termenul de 6 luni este valabilă doar pentru alegerile locale.

Pentru că autoritatea locală acordă vizele de flotant, schimbarea reședinței cu scopul de a vota într-o anumită localitate a fost în unele cazuri suspectată a fi o manevră a primarilor în funcție pentru a influența rezultatul alegerilor, mai ales în localitățile mai mici.