Lia Olguța Vasilescu: Se vor întoarce vremurile acelea când aveam ziua şi arestarea

“Cred că se vor întoarce vremurile acelea când aveam ziua şi arestarea. Depinde foarte mult de politic. Dacă se va vezi tot »

Alexandru Rafila lovește cu putere Cotroceniul: Nimic nu a justificat închiderea școlilor

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat luni, într-o conferință de presă, că decizia închiderii școlilor nu s-a vezi tot »

Nicușor Dan face mișto de bucureștenii care se plâng că au 19 grade în casă: ‘Sunt ţări europene în care asta e o normalitate’

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni seara că în 15-20% dintre blocurile bucureştene furnizarea agentului termic se vezi tot »

Datele ALARMANTE de la INS: deficitul comercial al României a SĂLTAT cu APROAPE UN MILIARD de euro

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele 11 luni ale anului trecut a fost de 16,433 miliarde euro, mai mare cu vezi tot »

CRAIOVA / Se pregătește anveloparea blocurilor de pe Calea București

“Am început deja discuțiile cu asociațiile de proprietari ca, imediat ce o să terminăm cu reabilitarea să anvelopăm si Calea vezi tot »

 

Jocuri la rupere în PNL. Orban vrea să revină la Guvern

BUCURESTI - PRESEDINTIE - CONSULTARI - PARTIDE - FORMAREA UNUI N

Jocurile pentru putere devin tot mai dure în Partidul Național Liberal. După ce a devenit clar că USR-PLUS și UDMR nu acceptă ca liberalii să preia și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților tensiunea a devenit puternică în PNL. Mai mulți lideri centrali ai partidului l-au acuzat azi pe Ludovic Orban că a luat pe cont propriu negocierile și că negociază doar pentru cei rămași credincioși. El ar vrea că Florin Cîțu să anunțe că renunță și se retrage, dar se pare că ministrul de Finanțe nu vrea să fie ”haina de vreme rea” și le-ar fi spus colegilor că NU vrea să facă acest pas.

În fapt Ludovic Orban nu admite altceva în afară de poziția de prim-ministru sau cea de la Camera Deputaților. Ar prefera a II-a poziție, dar pentru că există pericolul inamisibil pentru PNL ca șefia guvernului să fie preluată de USR-PLUS, atunci ar accepta bucuros și a II-a poziție. Cum există deja un vor în forul de conducere al PNL cu privire la persoana desemnată să fie premier, Florin Cîțu, șeful PNL a luat pe cont propriu negocierile și azi a avut întâlniri separate cu șefii USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților naționale. Potrivit unor participanți la întâlniri el ar fi dat de înțeles că ar avea acordul tacit al președintelui Klaus Iohannis și că dacă vor fi de acord cu el atunci și liberalii ar putea întoarce în forul statutar votul pentru propunerea de premier.

Doar că ajuns în Modrogan Nr.1 a început jihadul. Oponenții lui Orban din PNL, cei care abia așteaptă ca ”șeful” să își rupă gâtul au început o puternică campanie de presă prin care îl acuză pe Orban ca i-ar fi mințit susținând că deja are acordul partenerilor de Coaliție pentru persoana sa pentru a-i determina să schimbe votul pentru Florin Cîțu.

Presiunile ar fi fost atât de puternice încât actualul ministru de Finanțe, propus pentru a II-a oară pentru poziția de premier, a început să joace. Potrivit surselor la vârful PNL acesta refuză să renunțe la nominalizare complicând situația în PNL – pentru că e greu ca în ședința BPN al PNL să se întoarcă un vot deja dat fără un fundament. Sunt unii care susțin că lui Cîți i s-ar fi propus chiar funcția de președinte al Senatului României care ar reveni liberalilor dacă renunță la nominalizare.

Deja USR-PLUS, pe surse, dar și oficial prin Dacian Cioloș, au anunțat că nu mai doresc oameni vechi în frunte, dând astfel semnalul că nu ar fi de acord cu o renominalizare din partea PNL. UDMR și Minoritățile nu au reacționat încă.

De partea sa, președintele Klaus Iohannis nu a ascuns că și-l dorește pe Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului, doar că în acest moment planurile Grupării Orban (cea mai puternică în PNL la ora actuală) nu coincid cu ale sale și prin urmare un dictat de la Cotroceni nu prea este posibil.