Alegeri prezidențiale: Geoană domină preferințele electoratului. În turul doi ar câștiga în fața lui Ciolacu, Ciucă și Simion – Sondaj INSCOP

Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu vezi tot »

Mariana Chipirlin: viziune și acțiune pentru localitatea Perișor

Candidatul PSD a dovedit în ultimii patru ani că este edilul potrivit pentru Perișor. Cu un palmares impresionant de proiecte vezi tot »

Vestea anului pentru locuitorii județului Dolj!

Guvernul Marcel Ciolacu a prioritizat proiectul de realizare a conductei de transport gaze naturale pe traseul Segarcea – Băileşti- Pleniţa vezi tot »

Ionuţ Octavian Barbu, candidatul PSD Dolj pentru Primăria Cerăt: „Ce alții promit, eu realizez”

Exemplul unei conduceri durabile: continuitate și inovație în Comuna Cerăt, pentru al patrulea mandat Comuna Cerăt se aliniază tendințelor de vezi tot »

Partidul Social Democrat susține un lider ai tinerei generații la Amărăștii de Sus

Iulian Duță intră în lupta pentru primărie cu idei și obiective care vizează dezvoltarea comunității pe termen lung, dar și vezi tot »

 

Klaus Iohannis este acuzat că prin insistența sa de a ajunge șeful NATO face jocurile Rusiei

f122cd14b9cc3c7249bc204854d142bf

Klaus Iohannis i-a invitat la consultări pe prim-miniștrii din Belgia, Ungaria și Croația sub pretextul consultărilor pentru Agenda Strategică a UE 2024-2029. La dezbatere a luat parte și președintele Uniunii Europene, Charles Michel, care a refuzat să facă orice declarație despre șansele președintelui român în competiția pentru șefia NATO.

Totuși, în spatele, discuțiilor despre prioritățile viitorului ciclu electoral european au avut loc și tatonări legate de candidatura lui Klaus Iohannis pentru fotoliul de secretar general al NATO. Dacă nu ar fi fost o miză atât de importantă e greu de crezut că premierul ungar, Viktor Orban ar fi venit în România. El vrea să știe, însă, ce poate oferi Bucureștiul în schimbul susținerii lui Klaus Iohannis. Pe masă sunt mai multe opțiuni, de la tradiționalele investiții pe care Budapesta vrea să le continue în Ardeal până la susținerea de care are nevoie Ungaria la Bruxelles. Prețul pe care îl va plăti România pentru a urca în barca lui Viktor Orban s-ar putea să nu fie decontabil imediat, dar nicio datorie nu rămâne neplătită în asemenea cazuri.

Cu toate că publicații importante din zona euro-atlantică au scris despre lipsa de șanse a președintelui Klaus Iohannis la prima poziție din NATO, șeful statului a declarat ieri tranșant că nu intenționează nici să se retragă din cursă, nici să negocieze altceva: „Mă concentrez pe NATO” și „consider că șansele mele sunt rezonabile” a subliniat Klaus Iohannis.

După ce s-a terminat cina de lucru de la Cotroceni a celor trei premieri est-europeni, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto a precizat că Ungaria susţine zona estică a NATO şi speră că „acest lucru se va reflecta şi în persoana viitorului secretar general”. Ministrul ungar de externe înțelege că „o parte semnificativă a membrilor NATO îl sprijină pe premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte”, dar oficialul de la Budapesta a adăugat că „Ungaria nu va urma acest exemplu, fiindcă NATO este o alianţă de apărare în care liderii trebuie să aibă încredere la cel mai înalt nivel”, iar  maghiarii, „nu pot avea încredere” în cineva care „a vorbit anterior despre îngenuncherea Ungariei”. Peter Szijjarto consideră că intrarea lui Klaus Iohannis în joc a creat „o nouă situație”, iar Ungaria se bucură să vadă un candidat din Europa Centrală pentru că „principala provocare de securitate vine din această direcţie”.

Ungaria se opune pe față de mai multă vreme acțiunilor pro-ucrainene de la nivelul Uniunii Europene și Alianței Nord Atlantice, iar actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg a anunțat ieri că a vorbit cu premierul ungar Viktor Orban încercând să-l convingă că Alianța își păstrează rolul său defensiv.