Claudiu Manda, lovitură pentru șefa DNA: Vrem să aflăm câte vizite a făcut Kovesi la SRI în afara programului

Preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunțat miercuri, la finalul unei audieri a fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, vezi tot »

Zi de FOC în Parlament! Elena Udrea, audiată în Comisia SRI

Comisia parlamentară de control al SRI urmează să o audieze, joi, pe Elena Udrea, după ce miercuri a fost din vezi tot »

Tudorel Toader, anunț NEAȘTEPTAT: Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției

Miercuri, 18 octombrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a precizat, prin intermediul paginii personale de Facebook, că „este vezi tot »

Doliu în teatrul românesc! O actriță celebră a murit

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit. Informaţia a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin vezi tot »

ALERTĂ – Cutremur în România, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs, miercuri dimineaţă, în România.  Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul vezi tot »

 

Kovesi, prima reacție în dosarul Belina: Noi ne-am făcut treaba

kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a declarat luni, la Europa FM, referindu-se la dosarul “Belina”, că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniştri, precizând că dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017.

„Noi ne-am îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege. Ce trebuie să facă DNA? Să investigheze corupția la nivel înalt. Noi am investigat o faptă de corupție, am formulta niște acuzații. Este o etapă intermediară. Verificăm aceste acuzații. Noi suntem un filtru, care verificăm înainte de a ajunge la instanță, dacă sunt probe sau nu sunt probe. Dacă sunt probe, trimite dosarele la instanță. Dacă nu sunt probe, clasăm dosarul. Pentru asta suntem plătiți. Asta fac procurorii, fac investigații. Deci, noi ne-am făcut treaba. Am făcut investigații pentru fapte de corupție față de care o să strângem probe. (…) Ce a făcut diferit DNA față de anii anteriori, când a făcut același lucru. Ce este diferit? Nu este nimic diferit pentru noi ca procurori. Competența este legală. Nu ne alegem noi dosarele. Legea spune pe cine putem și pe cine nu putem intercepta sau pe cine putem verifica, pe cine nu putem verifica”, a spus Kovesi, care a subliniat că procurorii nu-și aleg dosarele.

Cât despre dosarul Belina, Kovesi a spus că acest dosar a fost deschis în luna mai 2017.

„S-a creat o confuzie. Poate și noi ar fi trebuit, în comunicatul de presă, să lămurim acest lucru. Dosarul nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis în luna mai 2017. Suntem în septembrie. Deci, în decurs de 4-5 luni de zile, noi am făcut primele acte și primele verificări. Noi ne putem sesiza din presă, în momentul în care avem indicii clare că s-a comis o faptă penală. Simplul fapt că scrie în presă că s-a dat o HG, nu înseamnă neapărat că acolo s-a comis o faptă penală. Vorbim de niște HG foarte tehnice. Au schimbat clasificarea pentru un imobil sau pentru un teren, sau pentru o clădire dintr-o categorie în altă categorie. Nefiind specialiști, nu ajungi imediat la concluzia că există o faptă penală acolo (…) Mai mult decât atât, noi nu urmărim HG, noi nu stăm să monitorizăm ce hotărâri și ce decizii ia Guvernul, ca să stabilim că este faptă penală sau nu. (…) În momentul în care au apărut informații că s-au comis fapte de competența DNA, în legătură cu adoptarea unei HG, atunci ne-am sesizat din oficiu ”, a mai spus Kovesi.