Volodimir Zelenski le-a dat ordin liderilor G7: Data până la care trebuie să se încheie războiul rus în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a vezi tot »

Suspans prelungit până în toamnă pentru Darius Vâlcov – Iccj repune pe rol mega-dosarul de corupție în loc să decidă dacă se continuă sau nu judecata

Instanța supremă a amânat, repus, luni pe rol dosarul de mare corupție în care sunt analizate apelurile DNA și ale vezi tot »

Prințul Paul al României a fost prins la Paris

Prințul Paul al României a fost prins în Paris. Acesta fugise din țară de aproape  doi ani de zile, după vezi tot »

România Educată s-a prăpădit la Evaluarea Națională

Elevii din România nu știu nici să scrie, nici să socotească. Evaluarea Națională a scos la iveală grave probleme în vezi tot »

Guvernul va compensa prețul la carburanti pentru trei luni

Guvernul va lua o decizie joi cum va face cu scăderea prețurilor la combustibil, iar decizia va fi anunțată după vezi tot »

 

Milioane de oameni vor muri de foame din cauza crizei alimentare, afirmă Ministrul german al Cooperării Economice și Dezvoltării

criza-alimentara

Ministrul german al Cooperării Economice și Dezvoltării, Svenja Schulze (SPD – Partidul Social-Democrat), a avertizat, într-un interviu acordat publicației Bild, că lumea este amenințată de o criză acută din cauza prețurilor amețitoare la alimente.

“Situația este dramatică. Din cauza pandemiei de coronavirus, a secetei extreme și a războiului din Ucraina, prețurile mondiale ale alimentelor au crescut cu o treime și au ajuns la niveluri record. Programul alimentar mondial estimează în prezent că peste 300 de milioane de oameni suferă de foamete acută. Cifrele trebuie să fie ajustate constant, estimările cresc. Mesajul amar este că ne confruntăm cu cea mai mare criză a foametei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, milioane de oameni vor muri”, a declarat Schulze.

Ea a răspuns la întrebarea dacă este în regulă ca Germania să transforme cerealele în combustibil verde, în condițiile în care oamenii din întreaga lume mor de foame.

“Nu este corect. Nimeni nu vrea să fie responsabil pentru numărul tot mai mare de oameni înfometați din lume. Trebuie să încetăm să mai punem alimente în rezervorul mașinii – fie că este vorba de grâu, ulei de palmier, canola sau porumb. Până la 4% din așa-zișii biocombustibili din Germania sunt produși din alimente și hrană pentru animale. Aceasta ar trebui redusă la zero, nu numai în Germania, ci pe cât posibil la nivel internațional. În Germania, în fiecare an, turnăm în rezervoarele mașinilor 2,7 miliarde de litri de combustibil din uleiuri vegetale. Aceasta reprezintă aproape jumătate din recolta de ulei de floarea-soarelui din Ucraina”.

De asemenea, ministrul german a comentat rolul liderului rus Vladimir Putin în viitoarea criză, relatează Bild.de.

“Putin se folosește de foamete pentru a purta un război. El profită de faptul că multe țări din întreaga lume depind de produsele agricole rusești și ucrainene. El a furat cereale din Ucraina și le va exporta în țări care sunt fără echivoc pro-ruse. La Adunarea Generală a ONU, 40 de țări, în care locuiește jumătate din populația lumii, nu condamnă agresiunea lui Putin. Este un rezultat concret al vulnerabilității la șantajul alimentar”, a spus ea.

Întrebată dacă Germania ar trebui să reducă ajutorul pentru dezvoltare acordat țărilor care nu i-au întors spatele lui Putin, ea a răspuns: “Dimpotrivă, împingem fiecare țară pe care nu am câștigat-o în brațele Rusiei. Nu trebuie să alegem acest drum. Trebuie să facem cât mai multe țări independente de Putin. Din acest motiv, am aprobat o suplimentare de 50 de milioane de euro pentru Moldova și 27 de milioane de euro pentru Georgia. Moldova este în cea mai mare măsură dependentă de electricitatea și gazele rusești, iar ambele țări se tem, pe bună dreptate, de agresiunea rusă”.

Întrebată dacă în viitor se poate aștepta o cooperare normală cu Putin, ea a răspuns categoric NU.

“Nimeni nu poate spune astăzi în mod serios cum va fi relația cu Rusia în viitor. Un lucru este clar: atâta timp cât această agresiune brutală face ravagii, cooperarea cu Putin este exclusă”, a spus ea.