Mircea Geoană, aflat la Washington, dezvăluie principalele teme de la Summitul NATO: „Suntem gata cu lecțiile. Am negociat totul”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat la Washington pentru Summitul Alianței Nord-Atlantice, a făcut anunțuri de ultimă oră, luni seara, la Antena 3 CNN, despre cele mai importante subiecte care vor fi abordate în cadrul evenimentului ce reunește lideri de rang înalt din întreaga lume.
„Este un summit istoric în dublu sens al termenului „istoric”, pentru că sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței noastre. O alianță care a asigurat țărilor membre, în trecut, în prezent și în viitor, pace, stabilitate, securitate. Este considerată, pe bună dreptate, cea mai importantă și de succes alianță din istoria umanității, deci o aniversare istorică.
Dar și un moment istoric de o complexitate fără precedent. Într-adevăr, securitatea Europei este zdruncinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în Orientul Mijlociu. Situația rămâne foarte complicată în zona Asia-Pacific. Lucrurile nu sunt nici acolo atât de liniștite pe cât ne-am dori.”, a precizat Mircea Geoană, la Antena 3 CNN.
”E un moment de mare de transformare și, acest summit de la Washington, unde liderii noștri se vor întâlni pentru a lua decizii cu adevărat istorice, încearcă să răspundă provocărilor, așa cum am făcut-o de-a lungul istoriei.
Unu: apărare și descurajare pe fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, inclusiv flancul estic, inclusiv la noi, în România. Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest, în general, pe ceea ce înseamnă provocările pe care agresivitatea Federației Ruse ni le aduce și ni le aduce.
În continuare vom discuta, de asemenea, despre ceea ce înseamnă să creștem producția de apărare și să folosim cu cap banii pe care contribuabilii noștri îi vor investi mai mult în apărare. Vremurile sunt complicate, avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate națională și colectivă, de primă calitate.
Vom discuta și despre ceea ce înseamnă asta pentru renașterea industriei de apărare în Europa și, sper eu, și în țara noastră, în România, pentru că avem potențial ingineresc, potențial de locuri de muncă bine plătite și e bine să fim pregătiți și pentru a profita de acest moment de inflexiune.
Vom discuta și despre, evident, continuarea spijinului pentru Ucraina, susținerea Republicii Moldova, care este sub un asalt extrem de vicios de natură hibridă din partea Federației Ruse.
Ne vom concentra deciziile și asupra modului în care noi, cei din țările NATO, va trebui să contracarăm agresivitatea Federației Ruse la adresa țărilor noastre. Rusia nu are potențialul și nici intenția de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea și interferarea în alegerile noastre, atacuri împotriva infrastructurilor critice ale alianței noastre, deci o zonă de maximă atenție la adresa agresivității crescânde a Federației Rusă.
Ne voi întâlni și voi fi împreună și cu liderii NATO și cu secretarul de stat Blinken, la o întâlnire cu partenerii noștri. Mă bucur să revedem partenerii noștri din Republica Moldova, din Indopacific, din Columbia, din Orientul Mijlociu, din Israel și cred că este un moment foarte important ca NATO să proiecteze stabilitate și securitate dincolo de granițele noastre.
Un summit istoric, aniversar, fără îndoială, dar și transformator. Sunt extrem de mândru că, după 5 ani de serviciu la vârful NATO, alături de secretarul general Stoltenberg, după 10 ani, vom putea să ducem la bun sfârșit un summit de mare succes.
Suntem gata cu lecțiile, am negociat totul. Am venit dimineață cu avionul de la Bruxelles, unde am condus întreg Consiliul Nord-Atlantic, către capitala americană, care este toridă, umedă, dar pregătită să găzduiască liderii lumii libere pentru un summit istoric.”, a mai spus Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.