Alegeri prezidențiale: Geoană domină preferințele electoratului. În turul doi ar câștiga în fața lui Ciolacu, Ciucă și Simion – Sondaj INSCOP

Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu vezi tot »

Vasile Dîncu: Geoană ar putea intra în finală

Liderul Consiliului Național PSD a mai afirmat că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă vezi tot »

‘Ultimul dans’ pentru Generația de Aur: Voi chiar meritați statuie – Momente emoționante pe Arena Națională

Generaţia de Aur a făcut spectacol în meciul său de adio, sâmbătă seara, pe Arena Naţională, învingând selecţionata Legendelor Lumii, vezi tot »

Seismul Geoană de care se tem liderii PSD și PNL

Această campanie anostă și total irelevantă pentru țară și orașele ei pare mai degrabă liniștea dinaintea furtunii, cea care inevitabil vezi tot »

Mircea Geoană spune că pesediștii îl atacă pentru că îi deranjează sondajele: Posibila mea candidatură creează fibrilație în sistem

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, în emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss, întrebat despre o vezi tot »

 

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament – 10 modificări din Legea pensiilor

500-de-lei-in-plus-la-pensie-pentru-acesti-pensionari.-E-oficial-anuntul-facut-de-Ministerul-Muncii

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, noua lege a sistemului public de pensii. Legea a fost adoptată cu 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 „abțineri”. Adoptată în procedură de urgență, legea are un termen de două zile în care poate fi atacată la Curtea Constituțională, după care va merge la promulgare la președinte.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

10 modificări din Legea pensiilor

1. punctul de pensie: 2.032 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

2. pensia minimă: 1.281 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

3. românii care lucrează peste 25 de ani primesc puncte de pensie bonus (între 0,25 puncte/an şi 1 punct/an), iar acordul global, plata cu ora, al 13-lea salariu şi premiile vor fi calculate la pensie

4. noua formulă de calcul a pensiilor: VPR (valoarea punctului de referinţă = 81) x nr. total de puncte

5. creşterile de pensii (după noua formulă) vor fi între 0 şi 112% (septembrie 2024)

6. eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi

7. femeile vor avea reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii (jumătate de an pentru fiecare copil cel puțin până la vârsta de 16 ani)

8. creşte vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar femeile şi bărbaţii se pot pensiona la 70 de ani, opţional

9. dispar grupele de muncă, din 2035

10. după 2035, Guvernul poate creşte vârsta standard de pensionare peste 65 de ani.