Volodimir Zelenski le-a dat ordin liderilor G7: Data până la care trebuie să se încheie războiul rus în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a vezi tot »

Suspans prelungit până în toamnă pentru Darius Vâlcov – Iccj repune pe rol mega-dosarul de corupție în loc să decidă dacă se continuă sau nu judecata

Instanța supremă a amânat, repus, luni pe rol dosarul de mare corupție în care sunt analizate apelurile DNA și ale vezi tot »

Prințul Paul al României a fost prins la Paris

Prințul Paul al României a fost prins în Paris. Acesta fugise din țară de aproape  doi ani de zile, după vezi tot »

România Educată s-a prăpădit la Evaluarea Națională

Elevii din România nu știu nici să scrie, nici să socotească. Evaluarea Națională a scos la iveală grave probleme în vezi tot »

Guvernul va compensa prețul la carburanti pentru trei luni

Guvernul va lua o decizie joi cum va face cu scăderea prețurilor la combustibil, iar decizia va fi anunțată după vezi tot »

 

Rusia dă un nou ultimatum luptătorilor din Mariupol: SUA și Europa promit mai mult armament Ucrainei

social

Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda, după ce a declanșat noua sa ofensivă din est, în timp ce guvernele occidentale au promis mai mult ajutor militar Kievului, scrie Reuters.

Mii de soldați ruși susținuți de artilerie și baraje de rachete avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit Bătălia din Donbas, informează Mediafax.

Invazia, care durează de aproape opt săptămâni, nu a reușit să ducă la capturarea a niciunuia dintre cele mai mari orașe din Ucraina, forțând Moscova să se reorienteze spre regiunile separatiste.

Cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace a dus la fuga a aproape 5 milioane de oameni în străinătate și a redus orașele la ruine.

Rusia lovea uzina siderurgică Azovstal, principala fortăreață rămasă în Mariupol, cu bombe de tip “bunker-buster”, a declarat marți seara târziu un consilier prezidențial ucrainean. Reuters nu a putut verifica detaliile.

“Lumea privește uciderea copiilor online și rămâne tăcută”, a scris consilierul Mykhailo Podolyak pe Twitter.

După ce un ultimatum anterior de predare a expirat, Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun soldat ucrainean nu a depus armele și a reînnoit propunerea. Comandanții ucraineni au promis că nu se vor preda.

“Forțele armate ale Rusiei, bazându-se pur și simplu pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 1400, ora Moscovei, la 20 aprilie și să depună armele”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Statele Unite, Canada și Marea Britanie au declarat că vor trimite mai mult armament, iar Casa Albă a declarat că se pregătesc noi sancțiuni.

Președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe în zilele următoare un nou pachet de ajutor militar de aproximativ aceeași mărime cu cel de 800 de milioane de dolari de săptămâna trecută, au declarat surse pentru Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o pauză umanitară de patru zile în lupte în weekendul care urmează, când creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, pentru a permite civililor să scape și pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare.

Războiul Rusiei din Ucraina este de vină pentru exacerbarea insecurității alimentare “deja cumplite” la nivel mondial, șocurile de preț și de aprovizionare adăugându-se la presiunile inflaționiste globale, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

ORAȘ CAPTURAT

Rusia afirmă că a lansat ceea ce numește o “operațiune militară specială” pe 24 februarie pentru a demilitariza și “denazifica” Ucraina. Kievul și aliații săi occidentali resping acest lucru ca fiind un pretext fals.

Ucraina a declarat că noul asalt a dus la capturarea orașului Kreminna, un centru administrativ de 18.000 de persoane din Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că “începe o altă etapă a acestei operațiuni”.

Forțată de forțele ucrainene în martie să renunțe la asaltul asupra Kievului în nord, Rusia a trimis trupe în est pentru ofensiva din Donbas.

De asemenea, a efectuat lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei și a orașului Harkov din nord-estul țării, unde cel puțin patru persoane au fost ucise de rachete, au declarat marți autoritățile.

MARIUPOL

În Mariupol, scena celor mai grele lupte și a celei mai grave catastrofe umanitare din timpul războiului, aproximativ 120 de civili care locuiau lângă uzina siderurgică Azovstal au plecat prin coridoarele umanitare, a anunțat marți agenția de știri Interfax, citând televiziunea de stat rusă.

Mariupol a fost asediat încă din primele zile ale războiului. Zeci de mii de locuitori au fost prinși în capcană, iar Ucraina crede că peste 20.000 de civili au murit acolo.

“Armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii ca fiind poate cea mai barbară și inumană armată din lume”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

“Uciderea deliberată a civililor, distrugerea cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile și utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convențiile internaționale, este deja semnătura armatei ruse”, a adăugat el într-un mesaj video.