Ministerul Sănătății invită românii la doza a patra de vaccin

Ministerul Sănătății a anunțat că doza a patra de vaccin anti-COVID poate fi solicitată începând de luni de persoanele vaccinate vezi tot »

Mircea Geoană recunoaște implicarea NATO în războiul împotriva Rusiei: Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că Fedeeraţia Rusă stagnează în sudul şi în estul Ucrainei, precizând vezi tot »

TVR se dezlănțuie în scandalul Eurovision: ‘Am acordat punctaj maxim Moldovei. Regulile au fost schimbate în timpul jocului’

“Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind vezi tot »

A câștigat Ucraina finala Eurovision prin furt? Voturile României și Moldovei, oferite forțat Kievului

Scandalul punctajului zero dintre România și Moldova la Eurovision naște noi controverse! Asta după ce Uniunea Europeană de Radio şi vezi tot »

Sorin Oprescu, condamndat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare. Curtea de Apel vezi tot »

 

Rusia poate devasta Ucraina, chiar şi fără o intervenţie terestră

46494859_0_0_3077_1731_1920x0_80_0_0_03df96be1d58bd3b06ad75f6b0a58a79

Forțele aeriene ruse dețin a treia cea mai mare flotă de bombardiere din lume, după forțele aeriene chineze și americane. Acestea ar putea lovi Ucraina, fără ca picior de rus să pună piciorul în această țară.

E de așteptat ca multe dintre aceste 137 de bombardiere Tu-22M3 Backfire, Tu-95 Bear și Tu-160 Blackjack să joace un rol important în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ordonă forțelor sale să invadeze Ucraina.

Armata ucraineană nu prea poate să facă ceva în privința asta. După ani de dezvoltare, bombardierele rusești pot face în sfârșit ceea ce bombardierele americane au fost capabile de mult – să lovească ținte pe uscat cu precizie de la sute sau mii de kilometri distanță. Cu mult dincolo de raza de apărare aeriană inamică.

Apariția în anii 1960 și ’70 a ghidării de precizie și a motoarelor cu reacție mici și eficiente a condus la o modernizare radicală a capacităților de lovitură de la distanță, non-nucleare, cu rază lungă de acțiune ale forțelor aeriene americane.

În anii ’60, USAF a achiziționat drone de recunoaștere cu ghidaj inerțial, care zboară departe. Dacă se înlocuiește camera dronei cu un focos rezultă o rachetă de croazieră brută.

Forțele Aeriene în 1986 au început să-și înarmeze bombardierele B-52 cu o versiune non-nucleară a rachetei de croazieră AGM-86, cu o rază de acțiune de 2.400 de km, ghidată inerțial.

Timp de 33 de ani, până când au fost disponibile noi arme, AGM-86 a fost principala rachetă de croazieră convențională a USAF – și motivul pentru care bombardierele americane nu trebuiau să zboare în apropierea țintelor inamice pentru a le lovi.

De generații, forțele aeriene ruse au acordat o prioritate rachetelor antinavă, dar au fost mult mai lente în a-și reînnoi capacitățile de atac pe uscat. Rușii nu au început să-și înarmeze bombardierele cu rachete de croazieră non-nucleare până la mijlocul anilor 2000.

Abia în 2015, primele bombardiere rusești – Tu-160-uri cu aripă pivotantă – au tras cu furie rachete de croazieră Kh-101 asupra forțelor rebele din Siria.

Kh-101 de 7m și 2,5 tone cu focosul său de 400 de kg poate parcurge probabil aproape 5.000 de km, combinând ghidarea inerțială, de urmărire a terenului și prin satelit pentru a obține același tip de precizie pe care l-au avut generațiile timpurii de rachete de croazieră americane.

Multe dintre rachete ar trebui să lovească la câțiva zeci de metri de ținta lor. 

Astăzi, Blackjack-ii și Bears cu elice transportă în mod obișnuit Kh-101 și le-au tras asupra rebelilor din Siria.

Când operează pe uscat, Backfirele cu aripi oscilante, propulsate cu reacție, au fost văzute doar transportând bombe gravitaționale. Liderii forțelor aeriene din ultimii ani au propus să înarmeze Backfires cu noua rachetă de lovitură hipersonică Kinzhal care înarmează în prezent doar câteva escadrile de luptători MiG-31.

Cel puțin, forțele aeriene ruse ar trebui să aibă 76 de bombardiere Bear și Blackjack care ar putea trage cu Kh-101 în Ucraina fără a se apropia vreodată de Ucraina.

„Chiar și Kh-101 de bază ar permite Blackjack-ului să rămână adânc în spațiul aerian rus și să poată lovi orice țintă din Europa”, a explicat Douglas Barrie, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

Imaginați-vă zeci de bombardiere care decolează pe aerodromurile lor adânci în interiorul Rusiei, urcând la altitudine, lansând Kh-101, apoi aterizează imediat, reîncarcă și repetă lovitura. Singurele limite ale capacității lor de a lovi Ucraina ar fi informațiile – adică identificarea efectivă a țintelor – și numărul de rachete din arsenalul Rusiei, potrivit Forbes. 

Ucraina nu poate face multe pentru a opri atentatorii. Apărarea antiaeriană rusă a alungat forțele aeriene ucrainene din Donbasul controlat de separatiști – care face parte din Ucraina – încă din 2015. Presupunând că rușii au planificat destul de bine, nu există nicio posibilitate ca luptătorii ucraineni să intercepteze Bears și Blackjack înainte ca aceștia să-și lanseze rachetele.

Da, este posibil, teoretic, să dobori rachete de croazieră subsoniceîn timp ce se îndreaptă spre țintele lor. Dar este greu. De fiecare dată când americanii au lansat raiduri cu rachete de croazieră, majoritatea rachetelor au trecut.

Asta înseamnă că singura apărare viabilă este o apărare pasivă. Pentru a supraviețui unui atac cu rachete, ucrainenii ar trebui să se miște în continuare când pot – și să sape când nu pot.