Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

S-a decis finala prezidențială în SUA: de 70 de ani nu s-a mai văzut un meci revanșă

_methode_times_prod_web_bin_d61c03d4-4ea3-4149-b490-2d0bef1fdf2d

Preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut amândoi, marţi, nominalizarea din partea partidelor lor, dând startul primei revanşe a alegerilor prezidenţiale americane din ultimii aproape 70 de ani, transmite Reuters.

Joe Biden avea nevoie de 1.968 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea, iar marţi seară a depăşit acest număr, în timp ce au început să apară rezultatele din competiţia primară din Georgia, potrivit Edison Research.

De asemenea, au început să sosească rezultate din Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord şi democraţii care trăiesc în străinătate.

Câteva ore mai târziu, Trump a obţinut cei 1.215 delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană la preşedinţie, în timp ce patru state organizau competiţii, inclusiv Georgia, terenul de luptă în care Trump se confruntă cu acuzaţii penale pentru eforturile sale de a anula rezultatele din 2020 în acest stat. Marţi erau în joc 161 de delegaţi în Georgia, Hawaii, Mississippi şi statul Washington.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a transmis o declaraţie după ce a sigilat nominalizarea democrată, vizând ceea ce el a numit “campania de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America”.

“Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?”, a mai spus el.

Rezultatul scrutinului de marţi a fost în esenţă predeterminat, după ce ultima rivală a lui Trump rămasă pentru nominalizarea republicană, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, şi-a încheiat campania prezidenţială după performanţa dominantă a lui Trump săptămâna trecută, în Super Tuesday, când a câştigat 14 din cele 15 competiţii statale.

Între timp, Biden s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în campania pentru alegerile primare democrate, deşi activiştii liberali frustraţi de sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza au convins o minoritate considerabilă de democraţi să voteze “neangajat” în semn de protest.

Ambii bărbaţi şi-au îndreptat deja atenţia către alegerile generale din 5 noiembrie, organizând sâmbătă mitinguri duel în Georgia.

La Rome, în Georgia, Trump, în vârstă de 77 de ani, a repetat din nou afirmaţia sa falsă că alegerile din 2020 au fost fraudate şi l-a acuzat pe procurorul comitatului Fulton, Fani Willis, că l-a urmărit penal din motive politice. De asemenea, el l-a atacat pe Biden pentru că nu a reuşit să oprească fluxul de migranţi la frontiera sudică a SUA, o problemă pe care intenţionează să o menţină în prim-plan pe tot parcursul campaniei, aşa cum a făcut-o şi în 2020.