Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât vezi tot »

Mircea Geoană: Dacă voi candida, voi candida independent

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu difuzat marți seară de Antena 3 că își dorește să vezi tot »

Nimic fără Klaus Iohannis: Liderii coaliției au recunoscut că președintele a fost informat despre toate negocierile purtate!

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde comasării alegerilor. Deși nu procesul nu face parte din prerogativele sale, șeful statului vezi tot »

Breaking | PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța vezi tot »

Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pe comasare: liste comune PSD-PNL în alegeri

Liderii coaliției au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, însă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și vezi tot »

 

S-a stabilit data primei mari dezbateri pentru alegerile din SUA: locul ales este crucial

Biden-TrumpSource-Planned-Parenthood

Cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA este gata de a intra oficial în linie dreaptă. Fostul preşedinte Donald Trump este în fruntea unui grup de şase candidaţi care se luptă pentru a fi alegerea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, în timp ce preşedintele Joe Biden se confruntă cu puţină opoziţie în rândul Partidului Democrat în campania sa pentru un al doilea mandat, informează News.ro.

Reuters prezintă o cronologie a evenimentelor legate de alegerile din 5 noiembrie 2024, de acum până la ziua învestirii noului preşedinte, în ianuarie 2025.

2024

- 10 ianuarie: CNN anunţă că va găzdui o dezbatere prezidenţială republicană în Des Moines, Iowa. Invitaţiile vor depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

- 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.

- 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

- 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.

- 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.

- 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.

- 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.

- 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.

- 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.

- 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.

- 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.

- 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.

- 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.

- 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.

- 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.

- 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.

- 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.

- 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.

- 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.

- 5 noiembrie: Ziua alegerilor

- Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

2025

- 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat “spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

- 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.