Seismul Geoană de care se tem liderii PSD și PNL
Această campanie anostă și total irelevantă pentru țară și orașele ei pare mai degrabă liniștea dinaintea furtunii, cea care inevitabil va începe încă din 10 iunie pentru viitoarele alegeri, mai precis pentru păstrarea puterii de către PSD și PNL pe următorii 4 ani.
O furtună cu atât mai intensă cu cât rezultatele vor fi mai îngrijorătoare în perspectiva sezonului electoral toamnă – iarnă.
Zona suveranistă pare intrată într-o vrie accentuată, după ce comasarea localelor cu europarlamentarele a pus presiune pe marile slăbiciuni de organizare și rezerva de cadre modestă ale AUR și SOS.
Cum europarlamentarele sunt complet obturate de locale, discursul cu care cele două partide sperau să ridice valul nu se aude. Totul este despre primari și consilieri, cei pe care suveraniștii nu îi prea au. La asta se adaugă și câteva episoade ridicole, precum cel cu geanta de bani de la palatul lui Becali.
Alianța Dreapta Unită va păstra probabil cele mai multe dintre redutele USR, foarte posibil chiar Primăria Capitalei, însă sondajele nu arată vreo decolare politică semnificativă în privința votului politic. Este posibil ca linia finală a rezultatelor să arate că USR a făcut o remarcabilă eroare prin asocierea cu două partide compromise, împănate cu figuri nefrecventabile inclusiv pentru USR în anii din urmă.
Așadar, marele pericol pentru cele două partide pare a se contura din altă direcție, iar declarațiile extrem de virulente ale liderilor ambelor partide arată că sunt conștienți de el.
Că Mircea Geoană are intenția fermă de a candida la prezidențiale este secretul lui Polichinelle. Semnalele sunt clare și după summit-ul NATO de la Washington va urma, probabil, și anunțul oficial. Sondajele îl arată în frunte. Dacă ele ar fi măsluite, și dl Geoană ar avea câteva prăpădite de procente, este inexplicabilă iritarea pe care mai ales liderii PSD, dar mai nou și Rareș Bogdan de la PNL, o vădesc când vine vorba despre candidatura actualului secretar general adjunct NATO.