Dragnea, mesaj de susținere pentru Jandarmeria Română: Instituțiile au acționat corect la mitingul neautorizat din 10 august

PSD transmite un mesaj de susţinere a Jandarmeriei Române, Liviu Dragnea spunând încă o dată că forţele de ordine au vezi tot »

ȘOCANT – Fiul lui Liviu Dragnea și soția acestuia, agresați pe stradă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a deschis un dosar penal in rem pentru ameninţare şi tulburarea liniştii publice, vezi tot »

Numire de ULTIMĂ ORĂ în Guvernul Dăncilă. Decizia a fost publică în Monitorul Oficial

Decizia privind numirea fostului judecător CCR Toni Greblă în funcția de secretar general al Guvernului a fost publicată, luni, în vezi tot »

Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ: Augustin Lazăr nu a fost supus niciunei evaluări

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni dimineaţă că MJ a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii situaţia evaluărilor vezi tot »

Prima ședință după CEx – Liviu Dragnea, față în față cu disidenții din PSD

Conducerea PSD se întruneşte astăzi în şedinţa Biroului Permanent Naţional, fiind prima şedinţă după reuniunea Comitetului Executiv în care s-au vezi tot »

 

Tudorel Toader aruncă BOMBA: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz de la CSM, dar cu aviz de la SRI

tudorel_toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că la Camera Deputaţilor există un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6/2016, care a permis existenţa protocoalelor şi a echipelor mixte între SRI şi Parchete.

“În Parlament se află o lege de aprobare a Ordonanţei 6/2016, ordonanţă care a permis constituirea acestor echipe mixte, încheierea acestor protocoale. O ordonanţă care a fost iniţiată pe 9 martie 2016, a primit avizul de la SRI, a primit avizul de la CSAT (…), aşa scrie în Monitorul Oficial (…), pe 10 a fost avizată, s-a trimis tot pe 10 la CSM s-o avizeze iar pe 24 martie 2016 a primit şi avizul favorabil de la CSM. În Camera Deputaţilor este un proiect de lege, într-un stadiu avansat, am înţeles, care analizează Ordonanţa 6, care a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

El a afirmat că în cazul în care Ordonanţa 6, emisă în timpul guvernării Cioloş, va fi respinsă, este important de văzut ce se va întâmpla cu efectele juridice produse de aceasta.

“Am înţeles şi din spaţiul public că este foarte posibil ca ordonanţa să fie respinsă, şi atunci, dacă respingi ordonanţa, este oarecum echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. Ce va fi important acolo, ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonanţa le-a produs de la momentul 11 martie 2016 până la respingerea prin lege. Le anulează sau le lasă în continuare?”, a spus Toader.

El a precizat că dacă ordonanţa cade prin noua lege, legea trebuie promulgată de preşedinte, publicată în Monitorul Oficial şi produce efecte la trei zile de la publicare dacă în cuprinsul ei nu se prevede o durată mai mare.

“Dacă legiuitorul spune că nu se menţin efectele, le anulează, atunci ne întoarcem şi toate probele, cauzele soluţionate prin echipe mixte/protocoale vor fi supuse revizuirii (…), toate cele care au intrat sub efectul ordonanţei din 11 martie 2016. Primul protocol e din 2005, apoi a fost ediţie revizuită în 2009, apoi revizuită şi îmbunătăţită în 2016. Pot să vă citez din memorie următorul paragraf din 2016, că părţile semnatare pot conveni să colaboreze şi în alte domenii decât cele menţionate în protocol, adică le dădea o mână liberă ca înşişi cei care aplică protocolul să îmbunătăţească formulele de colaborare, de prevenire. (…) Vedem ce va prevedea legiuitorul la momentul respectiv”, a afirmat Toader.

Ministrul a precizat că avizul CSM din 2016 este unul consultativ iar emitentul este obligat să-l ceară.

“Avizul CSM-ului este consultativ. La avize consultative, tu, emitent, eşti obligat să-l ceri. Celălalt nu-i obligat să-l dea. Dacă îl dă favorabil sau negativ, nu eşti obligat să-l iei în seamă. Însă, între aceste condiţii mai apare una: când ceri avizul, să-i dai un timp autorităţii emitente a avizului să-l poată discuta, să ţi-l poată trimite. (…) Dar, în acelaşi timp, nici emitentul avizului consultativ nu poate bloca emitentul/decidentul, pentru că ai converti un aviz legislativ într-un drept de veto”, a explicat Toader.