Vreme de iarnă în România. Trei zile de frig în toată ţara, ninsori şi viscol la munte. Meteorologii au emis noi alerte

În următoarele trei zile vor fi ninsori în mai multe zone şi viscol la munte. Au căzut primii fulgi şi vezi tot »

‘Sciatica’ lui Jean-Claude Juncker loveşte din nou: Preşedintele Comisiei Europene a apărut public cu doi pantofi de culori diferite

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a apărut încălţat cu doi pantofi de culori diferite cu ocazia unui summit Uniunea Europeană vezi tot »

Klaus Iohannis a semnat decretul – Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educației

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie a.c., decretul pentru numirea doamnei Ecaterina Andronescu în funcția de vezi tot »

ULTIMA ORĂ Angela Merkel i-a cerut lui Klaus Iohannis să ÎMPIEDICE mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să blocheze planul Guvernului de la Bucureşti de a transfera vezi tot »

Dosar BOMBĂ la DIICOT: Se investighează finanțarea #Rezist și a unor ONG-uri. Peste 14 milioane de dolari de la Soros

Potrivit luju.ro, procurorii DIICOT investighează peste 400 de tranzactii in cryptomonede, prin care peste 14.000.000 dolari care au intrat in vezi tot »

 

Tudorel Toader aruncă BOMBA: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz de la CSM, dar cu aviz de la SRI

tudorel_toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că la Camera Deputaţilor există un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6/2016, care a permis existenţa protocoalelor şi a echipelor mixte între SRI şi Parchete.

“În Parlament se află o lege de aprobare a Ordonanţei 6/2016, ordonanţă care a permis constituirea acestor echipe mixte, încheierea acestor protocoale. O ordonanţă care a fost iniţiată pe 9 martie 2016, a primit avizul de la SRI, a primit avizul de la CSAT (…), aşa scrie în Monitorul Oficial (…), pe 10 a fost avizată, s-a trimis tot pe 10 la CSM s-o avizeze iar pe 24 martie 2016 a primit şi avizul favorabil de la CSM. În Camera Deputaţilor este un proiect de lege, într-un stadiu avansat, am înţeles, care analizează Ordonanţa 6, care a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

El a afirmat că în cazul în care Ordonanţa 6, emisă în timpul guvernării Cioloş, va fi respinsă, este important de văzut ce se va întâmpla cu efectele juridice produse de aceasta.

“Am înţeles şi din spaţiul public că este foarte posibil ca ordonanţa să fie respinsă, şi atunci, dacă respingi ordonanţa, este oarecum echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. Ce va fi important acolo, ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonanţa le-a produs de la momentul 11 martie 2016 până la respingerea prin lege. Le anulează sau le lasă în continuare?”, a spus Toader.

El a precizat că dacă ordonanţa cade prin noua lege, legea trebuie promulgată de preşedinte, publicată în Monitorul Oficial şi produce efecte la trei zile de la publicare dacă în cuprinsul ei nu se prevede o durată mai mare.

“Dacă legiuitorul spune că nu se menţin efectele, le anulează, atunci ne întoarcem şi toate probele, cauzele soluţionate prin echipe mixte/protocoale vor fi supuse revizuirii (…), toate cele care au intrat sub efectul ordonanţei din 11 martie 2016. Primul protocol e din 2005, apoi a fost ediţie revizuită în 2009, apoi revizuită şi îmbunătăţită în 2016. Pot să vă citez din memorie următorul paragraf din 2016, că părţile semnatare pot conveni să colaboreze şi în alte domenii decât cele menţionate în protocol, adică le dădea o mână liberă ca înşişi cei care aplică protocolul să îmbunătăţească formulele de colaborare, de prevenire. (…) Vedem ce va prevedea legiuitorul la momentul respectiv”, a afirmat Toader.

Ministrul a precizat că avizul CSM din 2016 este unul consultativ iar emitentul este obligat să-l ceară.

“Avizul CSM-ului este consultativ. La avize consultative, tu, emitent, eşti obligat să-l ceri. Celălalt nu-i obligat să-l dea. Dacă îl dă favorabil sau negativ, nu eşti obligat să-l iei în seamă. Însă, între aceste condiţii mai apare una: când ceri avizul, să-i dai un timp autorităţii emitente a avizului să-l poată discuta, să ţi-l poată trimite. (…) Dar, în acelaşi timp, nici emitentul avizului consultativ nu poate bloca emitentul/decidentul, pentru că ai converti un aviz legislativ într-un drept de veto”, a explicat Toader.