Klaus Iohannis i-a cerut lui Ludovic Orban să îl EXECUTE pe Raed Arafat: ‘Aştept să primesc săptămâna viitoare un răspuns lămuritor. Voi insista’

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Galaţi, că Guvernul face o evaluare în cazul secretarului de stat Raed Arafat vezi tot »

Antrenorul prezidențial jubilează, după ce a auzit că Dăncilă și Țiriac vor fi chemați la DNA

Antrenorul de tenis și finul lui Klaus Iohannis și Carmen Iohannis, Marius Vecerdea, jubilează, după ce a văzut că Viorica vezi tot »

Viorica Dăncilă confirmă informația că va ajunge la DNA: ‘Iohannis și cei care flutură cătușele ar fi vrut ca mâine să mă cheme’

Direcția Națională Anticorupție (DNA) are un dosar pe numele Vioricăi Dăncilă, în urma unei plângeri depuse de către Tudor Iacov, vezi tot »

Viorica Dăncilă ȘTERGE pe jos cu Iohannis: ‘Nici de ministru nu ar fi bun’

Viorica Dăncilă, președintele PSD, a spus, joi seară, la România TV, că președintele Klaus Iohannis nu ar fi bun de vezi tot »

Olguţa Vasilescu, fotografii cu drumul express Piteşti – Craiova: De asta postez acum

Lia Olguţa Vasilescu a postat mai multe fotografii cu lucrările care se fac la drumul express Piteşti – Craiova şi vezi tot »

 

Tudorel Toader, replică pentru Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerință nu este permisă

tudorel_toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ca răspuns la declarațiile făcute de prim-vicepreședintele C.E. Frans Timmermans, că nimeni, indiferent de natura interna sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerință este nepermisă.

“În România, CSM este garantul independenței justiției atât față de factori interni cât și față de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiției, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă și pentru emitenții ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat și nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat și nu interferează cu activitatea instanțelor de judecată”, a declarat Tudorel Toader, într-o declarație de presă susținută la sediul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a declarat că îngrijorările exprimate de oficialii europeni au un puternic potențial electoral.

“De data recentă ca și dumneavoastră, văd și eu cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru al Justiției, formulez o simplă și respectuoasă solicitare pe care în plan național am repetat-o de foarte multe ori și m-ați auzit și anume să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național”, a mai spus Toader.

Reacția lui Toader vne după ce Frans Timmermans, prim- vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni. “Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție”, a declarat prim-vicepreședintele CE.