Leul se apreciază în fața euro! Francul elveţian, la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7231 lei/euro, în scădere cu 0,18% faţă vezi tot »

Rupere de nori în 25 de județe – Meteorologii au emis COD GALBEN de ploi torențiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii valabil în 25 de judeţe vezi tot »

CCR, decizie EXPLOZIVĂ după referendumul lui Iohannis: Amnistia pentru corupție NU poate fi interzisă

CCR a decis că amnistia pentru corupție nu poate fi interzisă, anunță Antena 3, astfel Constituția nu se poate modifica. vezi tot »

ROBOR, trend descendent – La cât a ajuns indicele, conform BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la vezi tot »

Reacția lui Mircea Geoană la anunțul NATO: E o provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței

Mircea Geoană a declarat că este mândru să fie desemnat în funcția de adjunct al secretarului general al NATO și vezi tot »

 

Tudorel Toader, replică pentru Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerință nu este permisă

tudorel_toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ca răspuns la declarațiile făcute de prim-vicepreședintele C.E. Frans Timmermans, că nimeni, indiferent de natura interna sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerință este nepermisă.

“În România, CSM este garantul independenței justiției atât față de factori interni cât și față de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiției, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă și pentru emitenții ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat și nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat și nu interferează cu activitatea instanțelor de judecată”, a declarat Tudorel Toader, într-o declarație de presă susținută la sediul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a declarat că îngrijorările exprimate de oficialii europeni au un puternic potențial electoral.

“De data recentă ca și dumneavoastră, văd și eu cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru al Justiției, formulez o simplă și respectuoasă solicitare pe care în plan național am repetat-o de foarte multe ori și m-ați auzit și anume să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național”, a mai spus Toader.

Reacția lui Toader vne după ce Frans Timmermans, prim- vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni. “Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție”, a declarat prim-vicepreședintele CE.