Protest la sud de Dunăre – Bulgarii blochează drumurile pentru a împiedica importul de cereale ucrainene

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA, vezi tot »

Războiul din Ucraina: bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele pentru ambele tabere

Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească oraşul vezi tot »

Bursele europene se duc în cap: scăderi puternice din cauza prăbușirii băncii americane SVB

Bursele europene au închis luni în scădere puternică, trase în jos de titlurile bancare, care au înregistrat cea mai slabă vezi tot »

Rareș Bogdan, mesaj clar pentru PSD: ‘Ne vom respecta înțelegerea: PNL va ceda poziția de prim-ministru. În cei 148 de ani de existență ne-am respectat cuvântul dat’

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit despre rotativa din luna mai şi posbilitatea ca protocolul cu PSD să fie renegociat vezi tot »

 

Ucrainenii sunt coordonați informativ din România. Dronele și avioanele spion americane culeg informațiile în spațiul aerian românesc

interceptari-servicii-informatii

Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva, iar mare parte a acestora sunt colectate zilnic de avioane de supraveghere sau drone aliate care zboară deasupra României, mai ales în zona Dobrogei, dar și în largul Mării Negre. Și demersul militarilor aliați nu este unul tocmai ieftin.

Numai în prima parte a zilei două avioane de supraveghere au zburat deasupra României

Zilnic, deasupra României zboară mai multe avioane de supraveghere. Între altele, mișcările fostei Armate Roșii în Ucraina sunt monitorizate de avioane de avertizare timpurie şi comandă Boeing E-3 Sentry AWACS care are un cost de operare de 39.587 de dolari pe oră. Tot pentru misiuni de supraveghere mai sunt trimise periodic deasupra României şi avioane E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System dotate cu radare AN/APY-7 şi sisteme informatice complexe. Aceste aparate au un cost orar de exploatare de peste 35.000 de dolari.

Costisitoarele drone Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk

Totodată, tot pentru supraveghere electronică, Aliaţii mai operează deasupra României sau în zona Mării Negre şi drone de tip MQ-9 Reaper (cu baza la Câmpia Turzii) sau Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, decolate de la o bază din Italia. Acestea au autonomii extrem de ridicate (14 ore, respectiv 32 de ore), iar o oră de zbor cu cele două drone costă 3.624 de dolari (pentru MQ-9 Reaper) şi 9.089 de dolari (Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk). Trebuie spus că o misiune a dronei Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk în zona Mării Negre şi deasupra României durează în medie 16 ore, iar un mic calcul ne arată că US Air Force cheltuieşte pe aceasta 145.424 de dolari.

Duminică, de exemplu, numai până la prânz, zona Dobrogei a fost survolată în buclă de o aeronavă de recunoaștere electronică Lockheed EP-3E Aries ll și de un avion de supraveghere Boeing RC-135W River Joint. În plus, în largul Mării Negre a evoluat și o complexă dronă Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, care a avut senzorii fixați pe fosta Armată Roșie.