Mihai Fifor, despre Legea pensiilor: Avem mai multe venituri

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunțat că marți Legea pensiilor va fi dezbătută în comisii, iar miercuri vezi tot »

Premierul, despre cazul fetiței din Mehedinți: ‘Este important să luăm toate măsurile astfel încât să o ajutăm pe Sorina’

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că va avea în cursul zilei toate datele în ceea ce priveşte cazul fetiţei vezi tot »

Dăncilă, anunț bombă: Comisie parlamentară de anchetă pentru fraudarea alegerilor europarlamentare

Liderul interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, după ședința coaliției de guvernare PSD-ALDE, de la Parlament, că a vezi tot »

Noaptea minții – PNL vrea ca angajaţii să poată avea doar o zi de weekend, iar una să o poată lucra contra cost

Mai mulţi deputaţi şi senatori PNL au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât angajaţii care vezi tot »

Dăncilă: Deţinerea Preşedinţiei rotative reprezintă o confirmare a ataşamentului nostru faţă de proiectul european

Deţinerea de către România a Preşedinţiei rotative a Uniunii Europene reprezintă, după momentul aderării la UE, în urmă cu 12 vezi tot »

 

Zi Z pentru Tudorel Toader – După două amânări, soarta ministrului Justiției este la decisă de senatori

tudorel-toader 1

Dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple „Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”, depusă de grupurile parlamentare USR şi PNL, are loc luni, în Senat, după ce a fost amânată de două ori, din lipsă de cvorum. Moţiunea ar putea decide soarta ministrului Justiţiei Tudorel Toader, confruntat în ultimele săptămâni cu nemulţumiri şi critici venite din PSD, inlcusiv din partea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Ministrul Tudorel Toader a fost prezent miercuri în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute. În plen au fost prezenţi 44 de senatori, faţă de minimum 69 cât era necesar, iar Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă, a constatat lipsa cvorumului. 

Potrivit unor surse parlamentare, amânarea de lunea trecută, când moţiunea s-a aflat pentru prim dată pe ordinea de zi, ar fi fost generată de absenţa motivată a mai multor senatori, aflaţi în străinătate, absenţă care ar fi putut genera o lipsă de cvorum în plen, dar şi de agenda ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar fi permis prezenţa, luni după-amiază, în plenul Senatului. În cele din urmă, şedinţa de plen de luni a avut loc săptămâna trecută doar cu program legislativ. 

Senatorii PSD vor vota la moţiunea simplă pe Justiţie “exact aşa cum le dictează conştiinţa”, declara, miercurea trecută, liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor. El adăuga că “se pare că PSD-ul nu şi-l mai asumă” pe Toader pentru funcţia de ministru al Justiţiei. 

“Vă imaginaţi că eu am venit nepregătit? Moţiunea se citeşte de către iniţiatori, după care eu – subiectul la care se referă – am pregătit răspuns la fiecare întrebare. Şi eram pregătit să vorbesc o oră, două ore despre fiecare punct din moţiune, să dau răspunsurile. (…) M-am gândit la ce-i mai rău”, a declarat Toader, la Parlament. 

El a reafirmat joi că îşi va exercita atribuţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial va apărea un alt nume pentru această demnitate, precizând în context că nu îşi poate închide biroul doar pentru că a auzit că va fi remaniat. 

Semnatarii moţiunii solicită “încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”. Ei îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la “modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”. PNL şi USR îi cer, de asemenea, ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă liberală de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.