Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât vezi tot »

Mircea Geoană: Dacă voi candida, voi candida independent

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu difuzat marți seară de Antena 3 că își dorește să vezi tot »

Nimic fără Klaus Iohannis: Liderii coaliției au recunoscut că președintele a fost informat despre toate negocierile purtate!

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde comasării alegerilor. Deși nu procesul nu face parte din prerogativele sale, șeful statului vezi tot »

Breaking | PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța vezi tot »

Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pe comasare: liste comune PSD-PNL în alegeri

Liderii coaliției au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, însă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și vezi tot »

 

Avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare, surprinse prin satelit în apropierea Finlandei

bombe_nucleare

Mai multe avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei, scrie Jerusalem Post. Avioanele sunt capabile să transporte atât rachete de croazieră, cât și arme nucleare strategice, și au fost active în războiul din Ucraina, când Moscova a invadat țara vecină, în februarie.

Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o “prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95, desfășurate la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda.

Conform imaginilor din satelit, surprinse de companie, patru TU-160 au fost detectate pe 21 august și trei TU-95 pe 25 septembrie. Nu existau bombardiere strategice la baza aeriana pe 12 august.

“Imaginile indică faptul că baza aeriană Engels este posibilul punct de plecare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenya”, se arată în raportul firmei israeliene.

Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei staționate în apropierea Ucrainei și este baza de origine a Regimentului 121 de Aviație pentru Bombardierele Grele (121 TBAP) care transportă TU-160 și TU-95. Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific prestigios pentru unitățile militare ruse pentru “eroismul demonstrat de personalul regimentului în operațiunile de luptă”.

Deși nu este clar de ce avioanele au fost mutate la baza aeriană, se întâmplă în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară, spunând că nu blufează.

Baza aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, lângă Murmansk. Acesta găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Conform datelor din 2020 publicate în cadrul Tratatului de reducere a armelor New START dintre Moscova și Washington, Rusia a declarat 1.447 de focoase strategice desfășurate, dar și capacitatea de a desfășura “peste 1.550 de focoase pe ICBM și SLBM modernizate, precum și pe bombardiere grele”.

Baza aeriană este, de asemenea, o bază aeriană majoră a Rusiei, cu o capacitate de atac enormă, care ar trimite un semnal către Statele Unite și NATO. Baza în afara razei de acoperire a armamentului ucrainean care a lovit bazele aeriene rusești cu armament livrat de Washington și alte națiuni europene.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare al Ucrainei, Vadym Skibitsky, a declarat marți într-un interviu pentru The Guardian că Kievul evaluează “foarte mare” amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării.

Potrivit lui Skibitsky, loviturile tactice ar viza probabil locații de-a lungul liniei frontului, unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.