Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

Blocaj total în Coaliție. Surse – 90 la sută comasarea a picat! Doar o minune de ultim moment poate salva situația. Miza sunt prezidențialele

Tort_Ciuca_Ciolacu_Gov

Blocajul este total în Coaliția PSD-PNL. Există un acord pe comasarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie cu alegerile locale, dar nu s-au înțeles pe ceea ce înseamnă anul electoral 2024. În timp ce PNL ar prefera înțelegeri punctuale cu acorduri de principiu pentru restul alegerilor (parlamentare și prezidențiale), social-democrații vor ca înțelegerea pentru europarlamentare – locale să meargă și la prezidențiale și parlamentare cu decizii clare.

În atari condiții este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen, au declarat surse politice. O nouă întâlnire a celor două partide ar urma să aibă loc vineri. Până atunci liberalii au convocat un BPN chiar marţi seară, iar PSD are întâlniri neoficiale.

Surse apropiate negocierilor susțin că ”doar o minune mai poate salva situația.”. Sursa susține că ”miza sunt prezidențialele” și că actuala conducere a PNL are o teamă puternică de a angaja ceva în acest moment.

Liberalii au susținut în cadrul discuțiilor cu ușile închide că nu au mandat să negocieze clar decât pentru alegerile europarlamentare și locale. În privința alegerilor prezidențiale și parlamentare ar trebui reînnoit mandatul și se pare că forțați de partenerii de guvernare ar putea că președintele Nicolae Ciucă chiar asta să ceară în ședința BPN-ului din această seară.

Liberalii susțin că nu pot să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale. Nu este clar dacă PSD a cerut sau nu candidat unic pentru că surse diferite vorbesc de variante diferite, dar e clar mesajul pe care PNL îl transmite public de la cel mai înalt nivel:

Nicolae Ciucă: Orice discuții pe funcții, în momentul de față, nu ar trebui să fie pe agenda de negocieri, pentru că mi se pare incorect pentru români și să le spunem „Gata, s-a rezolvat, asta este direcția pe care trebuie să mergeți!”. Este absolut corect va funcția de președinte să fie rezultatul votului poporului.

Ați susține la Primăria Capitalei un candidat PSD?

Nicolae Ciucă: Aș susține un candidat PNL la primăria Capitalei și întotdeauna există si a treia soluție, motiv pentru care PNL își pregătește armata/activul de partid pentru a-și susține candidatul.

L-ați susține pe Ciolacu la președinție?

Nicolae Ciucă: Nu sunt membru PSD, sunt membru PNL și voi susține întotdeauna candidatul liberal.

Si dacă se va decide un candidat comun de la PSD?

Nicolae Ciucă: PNL nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale, PNL este un partid istoric, partidul cu cea mai îndelungată istorie din politica europeană și nu văd de ce nu ar avea candidat (…) Nu putem să ne înțelegem chiar în toate situațiile. Știți cum se spune, dă Doamne mintea omului de pe urmă, vom vedea.”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, la Realitatea TV.

Conducerea PNL se află însă într-o situație incomodă. O comasare la locale ar fi o gură de aer și ar fi un avantaj enorm pentru un partid în scădere de viteză și pe care aleșii locali l-ar putea cu ușurință menține în fața AUR-ului. În cazul în care comasarea nu va avea loc sunt șanse mari ca AUR să fie pe locul II și chiar și ADU – Alianța Dreptei Unite (USR-PMP-FD) să aibă o poziționare foarte bună în dauna liberalilor.

În cazul unui potențial insucces electoral la alegerile europarlamentare cu greu mulți din actualii lideri ai PNL ar putea supraviețui.

O ieșire de la guvernare acum pentru o potențare a scorului electoral este la fel de imposibilă pentru că aleșii locali ai PNL ar rămâne fără acces la resurse în plin an electoral. De aceea presiune pe conducerea PNL este una uriașă.

PSD joacă la totul sau nimic

Social-democrații înțeleg situația complicată a partenerilor de Coaliție și presează pentru o înțelegere pentru tot anul electoral. Comasarea europarlamentarelor cu localele să fie doar un prim pas dintr-o înțelegere pentru tot anul cu bătaie spre 10 ani – 2 mandate prezidențiale.

Calculele arată că o comasare a europarlamentarele cu localele ar aduce și PSD un scor ceva mai bun decât dacă cele două tipuri de alegeri ar fi organizate separat. Aceleași calcule arată însă că organizate și separat social-democrații nu ar sta rău.

PSD și-are dori ca în acest an să își adjudece funcția de președinte al României.

În ședința coaliției, potrivit surselor apropiate negocierilor, Nicolae Ciucă ar fi spus că el trebuie să fie „obligatoriu” candidatul la prezidențiale, pentru că PNL nu poate să renunțe la acest lucru. A repetat (vezi mai sus) și mai târziu și public cam același lucru, fără să se nominalizeze însă.

Liberalii au oferit, la schimb, funcția de prim-ministru, care după alegeri ar fi urmat să revină PSD, funcția de Primar al Bucureștiului, funcția de Comisar European care va reveni României, și șefia uneia dintre camerele Parlamentului.  Pesediștii au considerat „hilară” condiția pusă de liberali, cerând și ei, la rândul lor, ca Marcel Ciolacu să fie candidatul unic la prezidențiale. Lucru refuzat categoric de liberali.

Unii social-democrați ar fi fost tentați de o înțelegere mai flexibilă, dar susțin că evoluțiile din ultimele luni ale conducerii PNL au ridicat multe semne de întrebare:

”Au existat multiple înțelegeri verbale între ei (n.a. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă), dar care au eșuat după ce a venit câte un telefon de la Cotroceni. De aceea insistăm să batem totul în cuie de acum ca să fie foarte clar și să nu mai revenim apoi!”, susțin surse la vârful PSD.