Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

Discuții despre un candidat comun PSD-PNL la prezidențiale, în ședința de coaliție. S-au vehiculat nume precum Geoană și Hellvig

ciolacu ciuca

Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni, la guvern, într-o primă ședință de coaliție din 2024. Dincolo de temele la zi, legate de urgențele guvernării, s-a abordat și tema alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

Potrivit unor surse politice, s-a abordat inclusiv posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale. Discuția a fost însă fără perspective, deși au fost „puse pe masă” inclusiv nume de potențiali candidați ca Mrcea GEOANA sau Eduard Hellving.

Deocamdată, scenariul unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale rămâne unul fantezist. Atât social-democrații, cât și liberalii sunt conștienți că electoratele celor două partide ar fi reticente la a susține un candidat venit din rândul partenerilor de coaliție.

Problema comasării alegerilor

Un al subiect discutat în coaliție este cel al comasării alegerilor. După cum se poate observa, în aceste zile PNL desfășoară o adevărată campanie de promovare a comasării, mizând pe mesaje care fac referire la costurile mari de organizare a cinci scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare și două tururi de prezidențiale) și pe oboseala electoratului care ar putea afecta ideea de reprezentativitate. Liberalii ar dori comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, de vreme ce orice altă formulă ar genera complicații prea mari pentru a trece testul de constituționalitate.

De cealaltă parte, social-democrații nu susțin comasarea dorită de liberali. În schimb, se ia în calcul o variantă mai radicală, cu trei weekenduri consecutive de alegeri: turul I prezidențiale – parlamentare – turul II prezidențiale. Oboseala electoratului nu ar fi o veste proastă pentru PSD, pentru că ar putea evita o prezență foarte ridicată în turul al doilea al prezidențialelor, scenariu deloc favorabil candidatului PSD. În plus, un heirup electoral de acest gen ar mai domoli și un eventual aplomb al alegătorilor din diaspora, care la acest moment susțin masiv AUR.