Lista măsurilor de relaxare din etapa a patra, valabile din 1 august: Care vor fi ultimele restricții ridicate în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România, gradual, vezi tot »

CNSU a aprobat lista măsurilor de relaxare din România. Cîțu: “Se elimină portul măștii în spații deschise”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România. Primele restricții vezi tot »

Incendiu la o biserică din Dolj. Flăcările au izbucnit în turla monumentului istoric

Un incendiu a mistuit o biserică monument din judeţul Dolj. Incendiul a izbucnit la turlă, însă flăcările violente erau la vezi tot »

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Adevăr sau minciună?

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, vezi tot »

A murit actorul Juan Joya Borja, cunoscut ca ”El Risitas”, celebru pentru râsul lui molipsitor

Actorul și omul de televiziune Juan Joya Borja, cunoscut și sub numele de „El Risitas”, a murit în Sevilla, Spania, vezi tot »

 

Explozie fără precedent a datoriei guvernamentale: 498 miliarde lei la finalul lui 2020

BUCURESTI - PRESEDINTIE - CONSULTARI - PARTIDE - FORMAREA UNUI N

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine adminsitraţiei publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale. 

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei are scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar  69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite.

Datele sunt calculate pe baza conform metodologiei UE

Economia României a scăzut anul trecut cu 3,9% faţă de 2019, un rezultat mai bun decât estimările anterioare, iar deficitul bugetar s-a majorat la 9,7% din PIB.

După rectificarea bugetară din luna august, Ministerul de Finanţe a anunţat că necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental pentru anul 2020 a fost revizuit în creştere, la 138,5 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat de 8,6% din PIB (cca 91 miliarde lei) al deficitului bugetar. Suma planificată a fi atrasă de pe piaţa internă s-a majorat la acel moment la circa 80 miliarde lei

În realizarea bugetului pe 2021, Guvernul estimează pentru anul în curs o creştere de 4,3% a economiei, un PIB de 1.116 miliarde lei, în creştere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019, şi un deficit bugetar de 7,16% din PIB. În 2019, România a avut o creştere economică de 4,1%.