Protest la sud de Dunăre – Bulgarii blochează drumurile pentru a împiedica importul de cereale ucrainene

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA, vezi tot »

Războiul din Ucraina: bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele pentru ambele tabere

Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească oraşul vezi tot »

Bursele europene se duc în cap: scăderi puternice din cauza prăbușirii băncii americane SVB

Bursele europene au închis luni în scădere puternică, trase în jos de titlurile bancare, care au înregistrat cea mai slabă vezi tot »

Rareș Bogdan, mesaj clar pentru PSD: ‘Ne vom respecta înțelegerea: PNL va ceda poziția de prim-ministru. În cei 148 de ani de existență ne-am respectat cuvântul dat’

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit despre rotativa din luna mai şi posbilitatea ca protocolul cu PSD să fie renegociat vezi tot »

 

Gata, a început embargoul! Cum va supraviețui Europa fără țițeiul Moscovei?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Începând de luni se declanșează embargoul european asupra petrolului rusesc: importurile de țiței pe cale maritimă sunt interzise (nu cele prin conducte) și, conform calculelor Comisiei UE, acest lucru ar trebui să blocheze 94% din țițeiul Moscovei destinat Europei Occidentale, anunță cotidianul La Stampa.

Totodată, luni a intrat în vigoare o mișcare convenită de G7 (plus Australia) de a impune un plafon de 60 de dolari pe baril asupra prețului petrolului rusesc, un “plafon de preț” pe care Moscova a anunțat deja că nu îl va accepta. Totuși, măsura europeană este mai drastică, este vorba despre o blocare totală.

Ce se schimbă, concret, pentru italieni și pentru alți europeni? Intervalul de timp și modalitățile embargoului au fost calculate pentru a reduce la minim și poate pentru a elimina impactul. Dependența noastră de petrolul rusesc nu a fost niciodată la fel de puternică ca cea de gaz; fluxurile erau minore și ușor de înlocuit, iar embargoul a fost amânat mult timp, în lunile războiului din Ucraina, și a intrat în vigoare abia după ce au fost făcute toate ajustările necesare de către partea europeană. Drept dovadă, prețul barilului în aceste ore nu suferă fluctuații semnificative.

Totuși, evaluările nu ar trebui făcute doar pe baza zilei de astăzi, deoarece piața energiei este o piață pe termen lung.

OPEC, asociația țărilor exportatoare de petrol, a anunțat că nu va crește producția pentru a compensa lipsa țițeiului rusesc. În rest, OPEC coordonează de mult timp politica de producție cu Rusia, în cadrul asociației informale definite OPEC+, pentru a menține prețul barilului ridicat; nivelul actual de 80 de dolari este considerat adecvat și sustenabil, în timp ce în ultimii ani scăzuse sub 20, iar într-o singură zi cotația coborâse chiar la zero. Pe termen mediu, analiștii prevăd o penurie mondială de țiței, deoarece, deși tranziția ecologică reduce ponderea hidrocarburilor în mixul energetic global, consumul de petrol este în creștere în cifre absolute, depășind acum constant 100 de milioane de barili pe zi, iar instalațiile de producție actuale suferă de lipsă de investiții de mult timp.

Revenind la evenimentele actuale și la Rusia, se pare că Moscova încearcă deja să se organizeze pentru a ocoli embargoul european, prin vânzări către alte țări care ar revinde, apoi, țițeiul în Europa Occidentală.