Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

mircea-geoana (1)

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât de importantă, iar românii știu că este cel mai important scrutin din ultimii 25 de ani, apar tot felul de pseudo-invitații, de genul – ”să vină să ne caute la partid”. Eu mă uit cu amuzament, ca unul care a mai făcut sportul ăsta. Este pentru prima dată când nu se știu candidații la prezidențiale din partea partidelor românești parlamentare. Suntem aproape în luna martie. Ei au mai devansat alegerile și până în septembrie, pentru că este evident că nu au candidați de calibrul necesar pentru a fi aleși de români într-un moment atât de complicat.

Eu am fost coleg cu mulți dintre ei și nu mă dezic de cine sunt și de cine am fost. Eu nu zic că nu sunt buni pentru partid sau pentru Guvern. Pot să și continue, nu e nicio problemă și nu avem nicio dispută aici. Dar în poziția de președinte lumea așteaptă un profil, un calibru, un tip de experiență, un tip de soliditate, pe care ei nu-l văd astăzi în aceste partide. De aceea ei încearcă tot felul de combinații politicianiste. Dar românii conștientizează, ca de fiecare dată. Mai ales acum, când alegerea președintelui e o problemă de importanță istorică.

Eu am fost la partid, ce să mai caut la partid? O spun încă o dată – pe toate cifrele, pe toate sondajele, în clipa de față, un candidat independent care poate reprezenta întreaga națiune are o șansă mai mare să câștige prezidențialele decât un candidat de partid”, a declarat Mircea Geoană, la Sinteza Zilei, pe Antena 3-CNN.

Întrebat de Mihai Gâdea dacă un candidat unic al PSD-PNL ar „schimba fundamental ecuația alegerilor prezidențiale”, Mircea Geoană a răspuns:

„Nu, pentru că oamenii aleg un personaj politic, nu un candidat de partid. Eu am mai candidat la prezidențiale, știu ce se întâmplă. Deci românii nu se duc pe o combinație de partide. S-a mai încercat și în trecut, nu merge. Pot să încerce ce formulă își doresc dânșii. Dacă nu ai un candidat credibil care să fie capabil să treacă limitele propriului partid, la numărul imens de participare la alegerile prezidențiale din România, care este undeva la câteva milioane de oameni în plus, un candidat standard, fără profilul necesar, nu are șanse să câștige.

Nu spun că nu pot câștiga, spun că astăzi, o majoritate importantă a românilor de acasă și din diaspora au o așteptare diferită. Pare mai degrabă că există o înțelegere între anumiți politicieni, iar ei încearcă să închidă jocul democratic din România. O spun încă o dată – românii își vor alege președintele, nu combinațiile de partide sau candidații individuali sau colectivi. De acest lucru sunt absolut convins și faptul că nu-și anunță candidaturile arată că și dânșii sunt conștienți că n-au candidați suficient de redutabili ca să iasă cu ei în față.

Asta nu înseamnă că nu sunt oameni respectabili, că nu pot să conducă partide sau guverne. Nu despre asta este vorba! Pentru președinte, românii așteaptă un alt tip de profil de lider. Asta spun eu, iar sondajele confirmă că românii așteaptă ceva diferit”.

Mihai Gâdea: „Ați fost foarte diplomat și de data aceasta, în ciuda faptului că au fost niște atacuri cum nu am mai văzut decât în campanii electorale. Atacuri violente, virulente, cu lucruri care pot fi interpretate dincolo de nivelul de politețe. Personal v-au afectat lucrurile astea?”

Mircea Geoană: „Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa. Trebuie să fie mândri că un om care a condus PSD-ul a ajuns aici”.