De ce nu-l ia DNA pe Cîțu? Iohannis e complice la abuzurile premierului

Deputatul USR Emanuel Ungureanu se întreabă de ce DNA „nu-l ia” pe premierul Florin Cîțu în scandalul documentului în care lideri PNL sunt vezi tot »

NEBUNIE în vămi – Grecia a intrat în ZONĂ GALBENĂ, iar românii nevaccinați vor sta în carantină la întoarcere

Nebunie în vămi. De astăzi, Grecia a intrat în zona galbenă, astfel că toți românii care revin în țară din vezi tot »

Europarlamentarul Claudiu Manda intervine în scandalul PNRR: ‘Cer public demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu!’

Europarlamentarul PSD Claudiu Manta cere public demisia ministrului Energiei Virgil Popescu pemtru modul în care a gestinat proiectele cuprinse în vezi tot »

Război total în PNL: cum se împart liderii de filiale între Ludovic Orban și Florin Cîțu

Mai mulţi lideri de filiale PNL care iniţial erau în echipa preşedintelui Ludovic Orban au trecut în tabăra premierului Florin vezi tot »

Cosmin Vasile, replică dată administratorului care a blocat azi strada Nicolăescu Plopșor

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a venit cu declarații, după ce administratorul firmei care produce containerele îngropate a blocat vezi tot »

 

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Adevăr sau minciună?

lumina

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, a stârnit nenumărate controverse.

Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Aprinderea Focului Sfânt în ajunul Învierii Domnului a dus la împărţirea oamenilor în două tabere, cea a credincioşilor care sunt convinşi că Lumina Sfântă se coboară din Ceruri în Mormântul Sfânt, şi cea a oamenilor care consideră că asistăm la un fenomen bazat pe reacţii chimice.

Pentru adepţii ştiinţei, care se îndoiesc de miracole, în Sfântul Mormânt nu se produce o minune dumnezeiască, ci mai degrabă un efect special. Vorbim, de fapt, despre o formulă chimică: P4 + 5O2 = P4 O10

Tradiția evenimentului aprinderii luminii sfinte își are originile în evul mediu. Doar ortodocșii, armenii și copticii o acceptă ca autentică. Catolicii și creștinii reformați o ignoră. În Evul Mediu, preoții profitau de cunoştinţele ştiinţifice bogate pe care le aveau pentru a convinge populația, prin producerea de magii cu fosfor. Însă, după anul 1669, când fosforul a fost descoperit, mulţi oameni au început să se îndoiască de magia de la Ierusalim.

„Sfânta Lumină” de Paşte se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, existând credinţa că focul se coboară din cer şi aprinde lumânările. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creştină, prima dată fiind documentat în anul 1106.

În sâmbăta dinaintea Învierii, după slujba Prohodului, toate luminile şi candelele din Sfântul Mormânt şi din toată biserica se sting, se aşază vată curată pe piatra de deasupra Sfântului Mormânt, apoi se pecetluieşte uşa mormântului cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat.

Apoi, la slujba vecerniei, patriarhul Ierusalimului vine la Biserica Sfântului Mormânt. La ora 14.00, patriarhul iese din altar şi împreună cu clerul ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, în cântări şi în sunetele clopotelor care se aud în tot oraşul.

În timpul procesiunii, Patriarhul este îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă. Apoi, acesta intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi rosteşte o rugăciune. Apoi, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, pe care patriarhul Ierusalimului „îi adună cu mâinile şi îi aşază în vasul de aur„. Luând două buchete de lumânări, patriarhul le aprinde, din vas, şi rosteşte celebrul îndemn: „Veniţi de primiţi Lumina!„.