Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât vezi tot »

Mircea Geoană: Dacă voi candida, voi candida independent

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu difuzat marți seară de Antena 3 că își dorește să vezi tot »

Nimic fără Klaus Iohannis: Liderii coaliției au recunoscut că președintele a fost informat despre toate negocierile purtate!

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde comasării alegerilor. Deși nu procesul nu face parte din prerogativele sale, șeful statului vezi tot »

Breaking | PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța vezi tot »

Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pe comasare: liste comune PSD-PNL în alegeri

Liderii coaliției au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, însă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și vezi tot »

 

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament – 10 modificări din Legea pensiilor

500-de-lei-in-plus-la-pensie-pentru-acesti-pensionari.-E-oficial-anuntul-facut-de-Ministerul-Muncii

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, noua lege a sistemului public de pensii. Legea a fost adoptată cu 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 „abțineri”. Adoptată în procedură de urgență, legea are un termen de două zile în care poate fi atacată la Curtea Constituțională, după care va merge la promulgare la președinte.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

10 modificări din Legea pensiilor

1. punctul de pensie: 2.032 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

2. pensia minimă: 1.281 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

3. românii care lucrează peste 25 de ani primesc puncte de pensie bonus (între 0,25 puncte/an şi 1 punct/an), iar acordul global, plata cu ora, al 13-lea salariu şi premiile vor fi calculate la pensie

4. noua formulă de calcul a pensiilor: VPR (valoarea punctului de referinţă = 81) x nr. total de puncte

5. creşterile de pensii (după noua formulă) vor fi între 0 şi 112% (septembrie 2024)

6. eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi

7. femeile vor avea reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii (jumătate de an pentru fiecare copil cel puțin până la vârsta de 16 ani)

8. creşte vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar femeile şi bărbaţii se pot pensiona la 70 de ani, opţional

9. dispar grupele de muncă, din 2035

10. după 2035, Guvernul poate creşte vârsta standard de pensionare peste 65 de ani.