Lista măsurilor de relaxare din etapa a patra, valabile din 1 august: Care vor fi ultimele restricții ridicate în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România, gradual, vezi tot »

CNSU a aprobat lista măsurilor de relaxare din România. Cîțu: “Se elimină portul măștii în spații deschise”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România. Primele restricții vezi tot »

Incendiu la o biserică din Dolj. Flăcările au izbucnit în turla monumentului istoric

Un incendiu a mistuit o biserică monument din judeţul Dolj. Incendiul a izbucnit la turlă, însă flăcările violente erau la vezi tot »

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Adevăr sau minciună?

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, vezi tot »

A murit actorul Juan Joya Borja, cunoscut ca ”El Risitas”, celebru pentru râsul lui molipsitor

Actorul și omul de televiziune Juan Joya Borja, cunoscut și sub numele de „El Risitas”, a murit în Sevilla, Spania, vezi tot »

 

Oamenii de știință au găsit un virus care îi face pe oameni mai proști

virus-prost (1)

Oamenii de știință americani au descoperit un virus care îi poate face pe oameni proști sau le poate modifica abilitățile cognitive. Virusul ATCV-1 se depune în gâtul unei persoane, afectându-i funcțiile vizuale și capacitatea de localizare în spațiu.

Însă, acestea nu sunt singurele daune pe care acest virus le face creierului. De asemenea, ATCV-1 mai afectează și genele memoriei și emoției, arată studiul făcut de cercetătorii de la Universitatea din Nebraska din Statele Unite ale Americii. Oamenii de știință susțin că acesta este un exemplu impresionant, care arată că microorganismele inofensive pe care corpul uman le poartă ne pot afecta comportamentul și cunoașterea.

Mai întâi, ATCV-1 a fost descoperit la algele verzi, el ne mai fiind observat la oameni. Oamenii de știință din SUA au descoperit virusul din întâmplare în gâtul unui bărbat, în timp ce studiau microbii ce stau în gâtul oamenilor. Cercetătorii au fost surprinși să afle că ADN-ul virusului prezent în gâtul acestuia se potrivește cu cel prezent în algele verzi, potrivit The Independent.

Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska nu au putut explica cum a ajuns ATCV-1 în gâtul bărbatului. Se pare că virusul care îi face pe oameni proști are o incidență destul de mare la corpul uman. La studiu au participat 92 de persoane, dintre care 40 au fost testate pozitiv cu acest virus. Asta indicând o incidență de 44%.

”Este un exemplu frapant ce arată că microorganismele ‘inofensive’ pe care le găzduim pot afecta comportamentul și percepția. Multe diferențe psihologice dintre o persoană A și o persoană B sunt imprimate în setul de gene pe care fiecare din ele o moștenește de la părinți, însă unele diferențe sunt date de microorganismele pe care le adăpostim și modul în care ele interacționează cu genele noastre”, spunea dr. Robert Yolken, virologul care a condus studiul.

Purtătorii acestui virus au avut rezultate mai slabe la testele pentru măsurarea vitezei și abilităților vizuale. În același timp, pacienții au avut rezultate mai slabe și la testele pentru măsurarea atenției.

Cercetătorii din Statele Unite au infectat 30 de șoareci cu virusul. Animalele au fost supuse unor teste într-un labirint și s-a constatat faptul că șoarecilor infectați cu ATCV-1 le-a lua mai mult timp să parcurgă labirintul decât celor sănătoși.

Organismul nostru transportă miliarde de viruși, bacterii și ciuperci. Majoritatea dintre acestea sunt de obicei inofensive. Cu toate acestea, rezultatele unor studii realizate de oamenii de știință demonstrează că unele dintre aceste microorganisme ne pot afectă creierul.