Lista măsurilor de relaxare din etapa a patra, valabile din 1 august: Care vor fi ultimele restricții ridicate în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România, gradual, vezi tot »

CNSU a aprobat lista măsurilor de relaxare din România. Cîțu: “Se elimină portul măștii în spații deschise”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat lista măsurilor de relaxare ce se vor aplica în România. Primele restricții vezi tot »

Incendiu la o biserică din Dolj. Flăcările au izbucnit în turla monumentului istoric

Un incendiu a mistuit o biserică monument din judeţul Dolj. Incendiul a izbucnit la turlă, însă flăcările violente erau la vezi tot »

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Adevăr sau minciună?

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, vezi tot »

A murit actorul Juan Joya Borja, cunoscut ca ”El Risitas”, celebru pentru râsul lui molipsitor

Actorul și omul de televiziune Juan Joya Borja, cunoscut și sub numele de „El Risitas”, a murit în Sevilla, Spania, vezi tot »

 

Pacienții români, îndopați cu un medicament toxic, cu efect zero împotriva Covid

StockSnap_9CA1AYUAZK2
Încă de la debutul pandemiei, unul din cele mai folosite medicamente împotriva coronavirusului a fost antiviralul Kaletra, produs de compania americană Abbvie.
Este vorba de un medicament folosit împotriva SIDA. Încă dinainte de impunerea lui în România, medicii chinezi publicaseră un studiu care demonstra că medicamentul avea efecte pozitive zero asupra coronavirusului și efecte negative groaznice. Ministerul Sănătății din România a declarat în fals că același studiu arată „date favorabile” și a impus Kaletra în schema de tratament, medicamentul fiind administrat și în doză de două ori mai mari decât la SIDA, la toate grupele de vârstă, inclusiv bebelușilor și pacienților care nu aveau simptome, deci care erau, practic, infectați dar sănătoși.

Poveștile de groază ale persoanelor tratate cu Kaletra au reliefat efectele secundare grave ale medicamentului – deshidratare severă prin diaree și vomă, inducerea diabetului, afectarea severă a ficatului, anemie, aritmie și alte probleme cardiace severe.
Impunerea Kaletra pe lista de tratament nu ar trebui să fie surprinzătoare, dacă verificăm relațiile dintre producătorul medicamentului (Abbvie) și mii de medici din România. În urmă cu doi ani, emailurile oamenilor din companie îl identificau pe doctorul Streinu Cercel ca fiind cel care ”asigura promovarea și vânzarea produsului” pe piața din România. Anual, compania Abbvie cheltuiește milioane de euro pentru sponsorizarea a mii de medici din România, având specializări multiple – epidemiologi, pneumologi, interniști, dermatologi etc. Alte câteva milioane de euro anual sunt vărsate de Abbvie în ONG-urile medicilor și organizarea congreselor și sindrofiilor medicale.
Practic, luni de zile, medicii din România – mulți dintre ei cu sponsorizări Abbvie în declarația de interese – au administrat pacienților un medicament despre care mulți dintre ei știau că nu prea are nicio eficiență împotriva Covid-19, în schimb le poate distruge sănătatea pacienților. Abia în octombrie, câțiva medici au luat atitudine și au cerut scoaterea Kaletra din protocolul de tratament. În decembrie 2020, în sfârșit, Ministerul Sănătății nu a mai recomandat Kaletra din protocolul de tratament. Dar medicamentul nu a fost exclus cu totul. Ministerul consideră – pe baza acelorași studii în virtutea cărora îl recomanda până în decembrie – că acesta „nu mai poate fi recomandat”! Dar utilizarea lui e permisă în continuare, dacă spitalul nu are în stoc alte medicamente.

Înainte de a vă prezenta efectele secundare, trebuie menționat că acest medicament este destinat tratamentului SIDA. Atunci când, în urma SIDA, pronosticul unui pacient este că acesta mai are de trăit câteva luni sau câțiva ani, administrarea Kaletra – cu toate efectele secundare – este o alternativă pozitivă. Calculul riscuri/beneficii arată, de exemplu, că e preferabil să mai trăiești 20 de ani ca insulino-dependent în urma efectelor adverse, decât să mori peste un an fără tratament și fără diabet. Deci, per ansamblu, eficiența dovedită a Kaletra în cazul HIV/SIDA justifică pe deplin folosirea acestui medicament în tratamentul acestei afecțiuni.
În același timp, cine citește despre efectele secundare ale administrării Kaletra pentru alte afecțiuni, ar face bine să se așeze jos înainte de lectură. Pentru imparțialitate, am folosit ca sursă prospectul autorizat de Agenția Națională a Medicamentului din SUA („Food and Drug Administration” – click pe link pentru a descărca prospectul). Documentul începe chiar prin a avertiza asupra efectelor secundare și interacțiunilor Kaletra. Alte efecte secundare inventariate de documentul FDA includ:
– Aritmie / modificări vizibile în EKG
– Probleme la ficat, care pot cauza inclusiv decesul; agravarea hepatitei – dacă pacientul suferă de hepatită
– Pancreatită, inclusiv cu cauzarea decesului. Creșterea riscului de a dezvolta pancreatită. Pacienții ar trebui să anunțe medicul dacă au senzație de rău, vomă, sau dureri abdominale după administrarea Kaletra – care pot indica apariția pancreatitei.
– Niveluri ridicate ale colesterolului și trigliceridelor.
– Diabet și hiperglicemie. Unele persoane au dezvoltat diabet, altele care aveau diabet au constatat o înrăutățire a diabetului existent.
– Înrăutățire a situației celor cu hemofilie.


Efectele secundare comune ale tratamentului cu Kaletra includ: diaree, vomă și senzație de rău, dureri abdominale, dureri de cap, senzație de slăbiciune.
Simpla trecere în revistă a efectelor secundare „comune” ridică un mare semn de întrebare privind folosirea Kaletra în tratamentul Covid-19. Ne putem întreba cât de înțelept este să administrezi Kaletra unui pacient care deja are o stare generală proastă din cauza unei pneumonii dezvoltate pe fondul Covid-19 – el deja se simte prost și corpul său are probleme în lupta împotriva virusului, iar tu îi dai un medicament care îl deshidratează (prin diaree și/sau vomă) și îi poate agrava starea generală? Și mai nejustificată pare administrarea Kaletra pentru pacienții asimptomatici – care tehnic sunt sănătoși. De ce să le administrezi un medicament cu atâtea efecte secundare, unele foarte grave?
Așa cum arătam la început, în cazul unui pacient cu SIDA, calculul riscuri/beneficii are de cele mai multe ori un rezultat pozitiv. În cazul celor infectați cu Covid, așa cum vom arăta în continuare, nu are sens nici să-ți pierzi timpul făcând acest calcul…

Un prim studiu de referință privind eficiența Kaletra a fost efectuat de un grup de medici din Wuhan sub coordonarea doctorului Bin Cao (la care ne vom referi ca „Studiul Cao”). Acesta a avut ca grup de studiu 199 de pacienți, împărțiți în două categorii – cei care au primit, respectiv cei care nu au primit Kaletra. Studiul pleca de la premisa că în epidemia de Sars-Cov1 (din 2003-2004), folosirea acestui medicament a redus rata deceselor și a suferințelor respiratorii acute. După o lună de tratament concluzia studiului a fost aceea că, în cazul Sars-Cov2, medicamentul nu a redus durata de spitalizare sau șansele de supraviețuire ale pacienților, în schimb a crescut numărul de efecte adverse grave de tip gastro-intestinal.
Studiul acesta a fost publicat în 18 martie 2020 în New England Journal of Medicine.
Cinci zile mai târziu a fost emis primul protocol de tratament pentru Covid-19 în România, sub semnătura secretarului de stat Horațiu Moldovan (care semna pentru ministrul sănătății). În el era recomandată combinația Lopinavir+Ritonavir (denumirea comercială Kaletra) pentru pacienții cu forme ușoare și critice, inclusiv copii, două doze pe zi. Protocolul invoca pentru acest tratament recomandările „studiului Jin et al” – un studiu-fantomă, pe care nu am reușit să îl găsim nicăieri în jurnalele de medicină. Studiul Cao, care avea concluzii negative referitor la Kaletra, nu era invocat.
Protocolul a fost revizuit în mai 2020, tot sub semnătura lui Horațiu Moldovan. De data aceasta era menționat studiul Cao. Deși studiul concluziona clar că nu e niciun beneficiu de pe urma administrării medicamentului, iar reacțiile adverse erau severe, în protocolul ministerului scria exact pe dos: „Cao și colegii au arătat că lopinavir/ritonavir a determinat o regresie mai rapidă a simptomelor și a redus rata de decese.” Textul ministerului mai citează un studiu care din nou concluzionează că efectele secundare severe au fost multe, iar cele pozitive sunt insesizabile. La final, Ministerul Sănătății decretează – contrar tuturor dovezilor – că „Având în vedere datele favorabile existente, acest medicament rămâne încă o alternativă”. Asocierea Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) rămâne în schema de tratament, cu două doze pe zi…
Protocolul este revizuit din nou în august. Din nou, sunt citate mincinos concluziile studiului Cao. Sunt introduse alte antivirale, unul dintre el lăudat că ar fi mai eficient în asociere cu Kaletra, deci medicamentul lopinavir/ritonavir (Kaletra) rămâne bine-mersi în schema de tratament, fiind de asemenea indicat să fie folosit ca substitut și pentru Remdesivir, în cazul în care acesta nu era disponibil. Nota bene – Între timp, se mai petrecuseră două evenimente notabile: Un studiu în Marea Britanie pe câteva mii de pacienți – al cărui rezultat fusese că mortalitatea în cadrul grupului lopinavir/ritonavir fusese ușor mai mare decât la grupul care nu primise medicamentul, respectiv decizia anunțată public de OMS – de a suspenda testarea tratamentului cu acest medicament, pentru că rezultatele nu arătaseră niciun beneficiu. Cele două au arătat – în iunie și iulie 2020 – că folosirea acestui medicament are beneficii zero în cazul Covid-19. În august, în ciuda muntelui de dovezi care se adunau împotriva folosirii medicamentului, Ministerul Sănătății dădea în continuare ordin medicilor români să îl prescrie, și îi mințea că are efecte pozitive.
În octombrie, în sfârșit, câțiva medici români au cerut public întreruperea tratamentului cu Kaletra și Remdesivir – dovedite ca fiind ineficiente.
Abia în 3 decembrie, Ministerul Sănătății se pronunță prima oară împotriva utilizării Kaletra și scoate medicamentul din schema oficială de tratament. Dar nu îl interzice, ci permite utilizarea lui ca alternativă, descriind niște circumstanțe abstracte și subiective în care medicii dornici să dea Kaletra o pot face liniștiți, în continuare.