O serie de lideri PNL s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, în ședința conducerii liberale desfășurată miercuri vezi tot »

Mircea Geoană: NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut joi, 16 noiembrie, o declaraţie de presă referitoare la  explzia din vezi tot »

Primele semne că occidentul și SUA încep să se sature de pretențiile lui Zelenski

Responsabilitatea pentru incidentul din Polonia, unde doi oameni au murit după explozia unei rachete rătăcite lansate în războiul Rusiei cu vezi tot »

Casa Albă îl contrazice din nou pe Zelenski: Explozia din Polonia ‘a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene’

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri seară, că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din vezi tot »

Incident Polonia | Se activează articolul 4 din Tratatul NATO? Ce presupune acesta

Activarea Articolului 4 din Tratatul NATO de către Polonia ar duce la consultări oficiale ale aliaţilor. Articolul acoperă scenariul în vezi tot »

 

Rușii le reamintesc polonezilor ce le-au făcut unii ucraineni: FSB publică documente de arhivă despre masacrul de la Volânia

ZDA-priznale-armenski-genocid

Serviciul secret al Rusiei, FSB (fostul KGB), publică pe site-ul oficial documente de arhivă ale ofițerilor de informații sovietici despre evenimentele de la Volânia.

Site-ul publică mesaje speciale de la șeful Departamentului 4 (activitatea din prima linie) a NKGB a URSS Pavel Sudoplatov, informează Interfax.

Potrivit istoricilor polonezi, în timpul masacrului de la Volânia, conform diferitelor estimări, peste 36 de mii de polonezi au murit: bărbați, femei, bătrâni și copii.

“Una dintre crimele sinistre ale naționaliștilor ucraineni în timpul Marelui Război Patriotic (n. r.: al Doilea Război Mondial) a fost așa-numitul “masacru Volânia” din 1943. Primul act notabil al genocidului bandera a fost distrugerea, la 9 februarie 1943, a coloniei poloneze Parosl din districtul Sarninsky”, relatează Centrul de Relații Publice al FSB, citat de Interfax.

Serviciul special a spus că “bandiții ucraineni sub masca partizanilor sovietici au intrat în sat, au adunat polonezi într-un singur loc și au ucis 137 de persoane cu topoare”. “În Săptămâna Mare din 1943, banderiții au dat o lovitură concentrată întregii părți estice a voievodatului Volîn. Responsabil pentru acest masacru al cetățenilor polonezi pașnici este “comandantul suprem al UPA Dmytro Hrișkovski”, a precizat FSB într-un comunicat. “Asasinarea etnică a polonezilor de către pedepsitorii de la OUN-UPA  a ajuns în iulie-august 1943″, a declarat instituția.

Spionii sovietici care acționau în spatele liniilor inamice au raportat în mod regulat conducerii Comisariatului Poporului pentru Securitatea Statului al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste faptele masacrelor autorităților germane de ocupație și ale complicilor acestora.

“În documentele prezentate, se atrage atenția asupra reacției autorităților germane de ocupație la atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni împotriva populației poloneze din Volânia. Ocupanții nu numai că nu au reușit să suprime genocidul bandera, dar au folosit aceste cazuri pentru a-i recruta pe polonezii supraviețuitori să “se alăture jandarmeriei pentru a lupta împotriva banderaților”. Suferința locuitorilor orașului nu s-a terminat aici. La începutul lunii februarie 1944, bandele UPA au atacat din nou orașul, în urma căruia aproximativ 200 de polonezi au fost uciși”, a relatat FSB.

Informația apare în contextul în care și Polonia a avut recent o reacție clară față de Ucraina.

Mai devreme sau mai târziu, ucrainenii vor trebui să recunoască crimele de genocid din Volânia; acesta este un fapt istoric, s-a luat o decizie politică cu privire la purificarea etnică, la asasinarea întregii minorități naționale – a declarat recent Jarosław Sellin, adjunctul șefului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, relatează publicația poloneză Dzieje.

În Polonia, pe 11 iulie, este sărbătorită Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Genocidului comis de naționaliștii ucraineni asupra cetățenilor celei de-a Doua Republici Polone.

„Sărbătoarea este asociată cu aniversarea evenimentelor din 11 și 12 iulie 1943, când UPA a efectuat un atac coordonat asupra locuitorilor polonezi din aproximativ 150 de orașe din districtele Vladimir, Horochiv, Kovel și Lutsk.

Acțiunea UPA a fost punctul culminant al valului de asasinare și expulzare a polonezilor din casele lor, care a fost în curs de desfășurare de la începutul anului 1943, în urma căruia aproximativ 100.000 de polonezi au fost uciși în Volânia și Galiția de Est”, menționează publicația poloneză.

„Autorii masacrului de la Volânia au fost Organizația Naționaliștilor Ucraineni – facțiunea lui Stepan Bandera, Armata Insurgentă Ucraineană subordonată acesteia și populația ucraineană care a participat la asasinarea vecinilor polonezi. OUN-UPA a numit acțiunile sale o “acțiune anti-poloneză”. Acest termen a ascuns intenția de a ucide și expulza polonezii”, mai scriu jurnaliștii polonezi.