Mircea Geoană, pe primul loc în preferințele românilor la alegerile prezidențiale. Cele patru situații posibile pentru turul doi

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, vezi tot »

Mircea Geoană nu s-a mai abținut după ce a văzut o poză cu Mihai Tudose și Rareș Bogdan: Te pufnește râsul

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că a murit de râs după ce i-a arătat cineva o fotografie cu europarlamentarii vezi tot »

Geoană despre susținerea PSD – PNL la prezidențiale: Se poate și fără ei!

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să blocheze jocul şi să spună “suntem noi şi fără vezi tot »

Care e candidatul cu cele mai mari șanse să le obțină votul românilor și cum sunt văzuți Geoană, Ciolacu și Ciucă

Cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale, ofertele partidelor pentru Cotroceni nu sunt atractive în afara activelor de partid, rezultă dintr-o vezi tot »

Dublă lovitură pentru Klaus Iohannis: Italia și Suedia îl susțin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, informează joi agenţiile internaţionale de presă. Prim-ministrul vezi tot »

 

S-a stabilit data primei mari dezbateri pentru alegerile din SUA: locul ales este crucial

Biden-TrumpSource-Planned-Parenthood

Cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA este gata de a intra oficial în linie dreaptă. Fostul preşedinte Donald Trump este în fruntea unui grup de şase candidaţi care se luptă pentru a fi alegerea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, în timp ce preşedintele Joe Biden se confruntă cu puţină opoziţie în rândul Partidului Democrat în campania sa pentru un al doilea mandat, informează News.ro.

Reuters prezintă o cronologie a evenimentelor legate de alegerile din 5 noiembrie 2024, de acum până la ziua învestirii noului preşedinte, în ianuarie 2025.

2024

- 10 ianuarie: CNN anunţă că va găzdui o dezbatere prezidenţială republicană în Des Moines, Iowa. Invitaţiile vor depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

- 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.

- 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

- 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

- 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.

- 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.

- 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.

- 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.

- 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.

- 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.

- 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.

- 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.

- 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.

- 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.

- 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.

- 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.

- 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

- 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.

- 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.

- 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.

- 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.

- 5 noiembrie: Ziua alegerilor

- Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

2025

- 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat “spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

- 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.