Sondaj INSCOP: Mircea Geoană conduce în preferințele pentru prezidențiale, cu o competiție strânsă pentru locul doi
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP cu privire la preferințele românilor în privința candidaților la alegerile prezidențiale îi plasează pe Mircea Geoană și Marcel Ciolacu cu cele mai multe procente, însă un alt candidat s-a apropiat vertiginos de al doilea loc.
Într-un interviu publicat de aktual24, Remus Ștefureac, directorul companiei de cercetare socială INSCOP, arată că potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj de opinie, doar Mircea Geoană ar obține un scor de peste 20 de procente, în preferințele alegătorilor, însă Elena Lasconi se află pe un trend crescător, apropiindu-se de Marcel Ciolacu.
„Lucrurile sunt destul de clare în acest moment: există un singur candidat care trece de 20 la sută. E o situație cumva atipică față de orice altă competiție prezidențială din ultimii aproape 35 de ani. Practic, îl avem pe Mircea Geoană, singurul care trece de 20 la sută, apoi urmează un grup de candidați care își dispută locul doi, dar destul de apropiați unii de alții, dacă luăm în considerare și marja de eroare a sondajului (3 la sută – n. red.). Marcel Ciolacu e situat pe locul doi, cu procente undeva, între 17 – 19 la sută. Sigur, pot varia. Urmează Elena Lasconi, care a crescut destul de mult în ultima perioadă, cu procente de 15-16 la sută. George Simion și Diana Șosoacă – 13 – 14 la sută, trecând în față când unul, când celălalt, și Nicolae Ciucă, cu sub 10 la sută, pierdut cumva în ultimele săptămâni, în contextul, sigur, numeroaselor atacuri care au fost la adresa domniei sale”, susține Remus Ștefureac, directorul INSCOP.
Potrivit managerului institutului de sondare a opiniei publice, sondajul realizat de INSCOP arată o stabilitate în intențiile de vot, în ce îi privește pe Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și Diana Șoșoacă, o evoluție notabilă a Elenei Lasconi și o scădere în ultimele săptămâni a lui Nicolae Ciucă.
În același interviu, Remus Ștefureac adaugă că alegerile prezidențiale din 2024 vor marca prin scorul strâns dintre candidați, o situație neobișnuită față de toate celelalte alegeri prezidențiale din trecut, cu excepția celor din anii 2000, când în turul al doilea au ajuns Corneliu Vadim Tudor și Ion Iliescu.
„Eram obișnuiți cu un candidat care intră în turul al doilea cu 40 la sută, altul cu 30 la sută. În general, candidatul stângii și candidatul dreptei, iar candidatul dreptei câștigă. În acest moment, pe fundalul acestei concurente intense și o fragmentare a voturilor și a numărului de candidați puternici, cred că va fi o surpriză dacă se va intră în turul ÎI cu scoruri mai mari de 25 la sută. Singurul care pare a avea acest potențial, în acest moment, este Mircea Geoană, dar sigur că nu e obligatoriu. În general, mă aștept că în turul ÎI să se între cu scoruri între 20 și 25 la sută. E posibil, la limită, dacă concurența va fi foarte intensă, să vedem un candidat de turul doi care intră și cu 18-19 la sută, mai ales dacă vom avea un loc trei la o distanță de unu – două procente, un loc 4 la o distanță de unu – două procente, așa cum ne arată acum sondajele de opinie, de exemplu”, susține Remus Ștefureac, în interviul publicat de aktual24.
Sondajele de opinie reflectă votul românilor rezidenți pe teritoriul țării, a adăugat directorul INSCOP, iar votanții din diaspora vor avea o influență semnificativă în stabilirea câștigătorului alegerilor.
„La alegerile prezidențiale, cel puțin dacă ne comparăm cu ultimul scrutin, când au venit în turul II aproape 1.000.000 de votanți, dacă ne raportăm la acele alegeri, perspectiva de a avea 700-800.000 de votanți din diaspora – asta înseamnă între 7 și 10 la sută din masa electorală – va influența semnificativ performanța candidaților care se vor califică în turul II. Mai ales dacă vor fi aceste diferențe foarte mici. Altfel spus, 2-3 procente in plus aduse din diaspora înseamnă diferența dintre a fi sau a nu fi președinte”, a mai declarat Remus Ștefureac.