O serie de lideri PNL s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, în ședința conducerii liberale desfășurată miercuri vezi tot »

Mircea Geoană: NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut joi, 16 noiembrie, o declaraţie de presă referitoare la  explzia din vezi tot »

Primele semne că occidentul și SUA încep să se sature de pretențiile lui Zelenski

Responsabilitatea pentru incidentul din Polonia, unde doi oameni au murit după explozia unei rachete rătăcite lansate în războiul Rusiei cu vezi tot »

Casa Albă îl contrazice din nou pe Zelenski: Explozia din Polonia ‘a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene’

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri seară, că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din vezi tot »

Incident Polonia | Se activează articolul 4 din Tratatul NATO? Ce presupune acesta

Activarea Articolului 4 din Tratatul NATO de către Polonia ar duce la consultări oficiale ale aliaţilor. Articolul acoperă scenariul în vezi tot »

 

Ucrainenii sunt coordonați informativ din România. Dronele și avioanele spion americane culeg informațiile în spațiul aerian românesc

interceptari-servicii-informatii

Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva, iar mare parte a acestora sunt colectate zilnic de avioane de supraveghere sau drone aliate care zboară deasupra României, mai ales în zona Dobrogei, dar și în largul Mării Negre. Și demersul militarilor aliați nu este unul tocmai ieftin.

Numai în prima parte a zilei două avioane de supraveghere au zburat deasupra României

Zilnic, deasupra României zboară mai multe avioane de supraveghere. Între altele, mișcările fostei Armate Roșii în Ucraina sunt monitorizate de avioane de avertizare timpurie şi comandă Boeing E-3 Sentry AWACS care are un cost de operare de 39.587 de dolari pe oră. Tot pentru misiuni de supraveghere mai sunt trimise periodic deasupra României şi avioane E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System dotate cu radare AN/APY-7 şi sisteme informatice complexe. Aceste aparate au un cost orar de exploatare de peste 35.000 de dolari.

Costisitoarele drone Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk

Totodată, tot pentru supraveghere electronică, Aliaţii mai operează deasupra României sau în zona Mării Negre şi drone de tip MQ-9 Reaper (cu baza la Câmpia Turzii) sau Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, decolate de la o bază din Italia. Acestea au autonomii extrem de ridicate (14 ore, respectiv 32 de ore), iar o oră de zbor cu cele două drone costă 3.624 de dolari (pentru MQ-9 Reaper) şi 9.089 de dolari (Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk). Trebuie spus că o misiune a dronei Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk în zona Mării Negre şi deasupra României durează în medie 16 ore, iar un mic calcul ne arată că US Air Force cheltuieşte pe aceasta 145.424 de dolari.

Duminică, de exemplu, numai până la prânz, zona Dobrogei a fost survolată în buclă de o aeronavă de recunoaștere electronică Lockheed EP-3E Aries ll și de un avion de supraveghere Boeing RC-135W River Joint. În plus, în largul Mării Negre a evoluat și o complexă dronă Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, care a avut senzorii fixați pe fosta Armată Roșie.