Mircea Geoană, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: ”Sunt tot mai aproape de o decizie”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, marți, că este ”tot mai aproape de o decizie” în legătură vezi tot »

Gabriela Firea îi transmite un mesaj ferm lui Marcel Ciolacu, în cazul unui eșec în alegeri: ‘Tragi la răspundere pe mama sau pe tata?’

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a fost întrebată dacă o să răspundă în cazul unui eșec la alegerile vezi tot »

Ce ne așteaptă după anul electoral: Guvernul pregătește taxele pentru anul viitor

Românii care au case și terenuri vor plăti mai mulți bani. Executivul așteaptă ca Banca Mondială sa stabilească pragul de la care vezi tot »

S-au despărțit după 28 de ani! ‘Mama la copii’ l-a prins cu pofta inimii!

Vali Vijelie și soția lui Carmen Rusu s-au despărțit! Partenera de viață i-a stat alături 28 de ani spune că nu mai e vezi tot »

Israelul a luat o decizie în privința Iranului: Ce tip de răspuns promite Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în cadrul unei întâlniri private cu miniştri din partidul său Likud, că atacul cu rachete al Iranului trebuie vezi tot »

 

PSD + PNL nu trec de 50%: Intenția de vot la europarlamentare și locale pentru partide și alianțe

FB1A9991

Alianța PSD-PNL ar obţine 43,7% din voturi la alegerile europarlamentare, AUR - 20,6%, iar Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) – 13,7%, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Pentru SOS Romania ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre alegători. Pro România ar obţine 3.7%, Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român) 3.4%, REPER 0.9%. 3.7% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid.

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a remarcat faptul că Alianţa PSD-PNL întruneşte 43,7% din opţiuni la europarlamentare, cu aproximativ 5 procente mai puţin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută.

Intenție de vot la locale

În ceea ce priveşte votul la alegerile locale, în cazul consiliilor locale, PSD ar obţine, 30,6%, PNL – 25,6%, AUR – 17,4%, Alianţa Dreapta Unită – 9,8%, SOS Romania – 4,3%, UDMR – 4%, Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) – 3.1%, Partidul Pro România – 2.4%, iar 2.7% alt partid.

ntrebaţi despre intenţia de participare la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale, aproape 60% dintre cei chestionaţi afirmă că în mod cert vor merge la urne.

Comasarea alegerilor

57.2% dintre români au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, în timp ce 36.2% au o părere proastă. 5.9% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Au o părere bună despre comasare 76% dintre votanţii PSD-PNL, 50% dintre votanţii AUR şi 47% dintre votanţii ADU. Au o părere proastă despre comasare 20% dintre votanţii PSD-PNL, 47% dintre votanţii AUR şi 51% dintre votanţii ADU.

Au o părere bună despre comasare în proporţii ceva mai mari decât media în special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din Bucureşti şi cei cu venituri scăzute.

Liste comune PSD-PNL

36.9% din totalul populaţiei are o părere bună despre decizia PNL şi PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (sa facă o alianţă), iar la alegerile locale sa candideze separat. 51.3% au o părere proastă despre această decizie. 10.8% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund.

Au o părere bună despre candidatura comună, respectiv separată la cele două tipuri de alegeri 64% dintre votanţii PSD-PNL, 18% dintre votanţii AUR şi 35% dintre votanţii ADU, în timp ce o părere proastă au 28% dintre votanţii PSD-PNL, 74% dintre votanţii AUR şi 56% dintre votanţii ADU.

Au o părere bună despre decizia PNL şi PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate în special inactivii potenţial activi, persoanele care nu au cot pe social-media şi cei cu venituri foarte ridicate. Împărtăşesc opinia contrarie în special locuitorii din Bucureşti si din regiunea Nord-Vest.

Estimare participare vot

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 12.5% dintre români au ales 1, 1.2% au ales 2, 1.2% au ales 3, 1.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 2% au ales 6, 5.6% au ales 7. 6.4% indică 8, 4.7% 9 şi 59.1% indică 10. 0.2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare, raportat la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, este de 75.3% din total eşantion, în timp ce la alegerile locale intenția de vot este de 83.5% din total eşantion

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.