Mircea Geoană, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: ”Sunt tot mai aproape de o decizie”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, marți, că este ”tot mai aproape de o decizie” în legătură vezi tot »

Gabriela Firea îi transmite un mesaj ferm lui Marcel Ciolacu, în cazul unui eșec în alegeri: ‘Tragi la răspundere pe mama sau pe tata?’

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a fost întrebată dacă o să răspundă în cazul unui eșec la alegerile vezi tot »

Ce ne așteaptă după anul electoral: Guvernul pregătește taxele pentru anul viitor

Românii care au case și terenuri vor plăti mai mulți bani. Executivul așteaptă ca Banca Mondială sa stabilească pragul de la care vezi tot »

S-au despărțit după 28 de ani! ‘Mama la copii’ l-a prins cu pofta inimii!

Vali Vijelie și soția lui Carmen Rusu s-au despărțit! Partenera de viață i-a stat alături 28 de ani spune că nu mai e vezi tot »

Israelul a luat o decizie în privința Iranului: Ce tip de răspuns promite Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în cadrul unei întâlniri private cu miniştri din partidul său Likud, că atacul cu rachete al Iranului trebuie vezi tot »

 

Azi e MARE SĂRBĂTOARE la români: Ce trebuie neapărat să faci pe 8 noiembrie

mihail si gavril

Sfaturi extrem de importante pentru ziua de 8 noiembrie atunci când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavril. Pe 8 noiembrie sunt prăznuiți nu doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ci și toate cetele îngerești care nu s-au despărtit de Dumnezeu, numele sărbătorii fiind Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril și al tuturor cereștilor puteri.

Aceasta sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfinți­rii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu, ea a de­venit o sărbatoare comună a tuturor Sfintilor Îngeri.

Sfântul Arhanghel Mihail al cărui nume înseamnă în limba ebraică ,,Cine este ca Dumnezeu?’’ este cel care s-a luptat cu îngerii răi. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni.

Pe seama sa se pune și calauzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum si protectia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijina în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam și il eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți mortii vor ieși din morminte la glasul trambiței Sfantului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavril al cărui nume înseamnă în limba ebraică, ,,bărbat – Dumnezeu’’, nume ce conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat şi îşi va asuma firea omenească “a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe”. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.

Sărbătoarea are semnificaţii profund religioase la care se adăugă, desigur, credinţele populare. Ziua de 8 noiembrie este considerată un hotar între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Marmareau, soţia lui Scaraoţchi vrea cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Pe lângă această zi caldă, tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, în satele de odinioară nu se lucra deloc, oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup. Tot în ziua de 8 noiembrie, se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar ofrandele date la pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moşii de Arhangheli”. În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.

Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia, conform observator.tv. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă. Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavril.